U Puli održani regionalni dani EU fondova

U gradu Puli danas su se održali „Regionalni dani EU fondova“ koje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova te gradovima domaćinima organizira s ciljem informiranja šire javnosti o mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije.

Ovaj iznimno značajan informativno – edukativni događaj pozdravnim govorima otvorili su državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac i zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek koji je ovom prilikom svim sudionicima zaželio toplu dobrodošlicu. „Grad Pula je još 2013. godine, kada je Hrvatska pristupila Europskoj uniji, prepoznao važnost i bit privlačenja sredstava iz europskih fondova te je uspješno realizirao niz projekata financiranih iz različitih EU programa, a zahvaljujući kojima se značajno podigla kvaliteta života naših sugrađana“, kazao je Cvek te je nadodao kako je upravo to smjer u kojem se Pula želi dalje razvijati.

Po završetku uvodnog dijela manifestacije uslijedila je panel diskusija na temu „Razvoj Pule kroz fondove Europske unije“ na kojoj su, uz samog zamjenika gradonačelnika i državnog tajnika,  sudjelovali i privremena ravnateljica JU Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove Patrizia Bosich, direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnoga društva Helga Možé Glavan, v.d. pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije Ivana Dragišić, voditeljica Centra za europsku suradnju u Agenciji za ruralni razvoj Istre Jasenka Kapuralin, te vlasnik OPG-a Siljan i predsjednik udruge ekoloških proizvođača Istarske županije „Istarski eko proizvod“ Dorian Siljan.


Nakon panel diskusije krenula su stručna izlaganja „EU fondovi kao mogućnost financiranja“. Prvo od tri predavanja na temu „Program integriranih teritorijalnih ulaganja“ prezentirala je Irena Jurčić iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Sanja Malec iz HAMAG-BICRO-a predstavila je financijske instrumente za poljoprivredu i ruralni razvoj, a o najčešćim pogreškama prilikom predaje projektne prijave i o ključnim točkama u provedbi projekta govorio je Gordan Terzić iz HAMAG–BICRO-a.

Na kraju edukativnog dana Kristian Korunić iz Moneo savjetovanja održao je radionicu „Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova za male i srednje poduzetnike“ na kojoj su se sudionici imali priliku informirati o preduvjetima potrebnima za prijavu na natječaj, kao i kako izraditi projektni prijedlog. Na radionici se također obradila tema o pripremi natječajne dokumentacije i proceduri slanja projektne prijave te na čemu se najviše gube, a na čemu dobivaju bodovi. Zaključno su sudionici imali prilike postaviti pitanja predavačima.

Ovo je bilo 22 od ukupno 30 događanja na istoimenu temu koje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organizira od lipnja 2018. godine po raznim gradovima diljem Hrvatske. Putem interaktivnih radionica, panel diskusija i edukativnih sadržaja, polaznici uz korisne savjete ujedno imaju priliku razmijeniti iskustva i povezati se s predavačima i drugim sudionicima, sa svrhom jačanja suradnje na svim razinama i realizacije što većeg broja projekata.

Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Pin It on Pinterest