Održana konferencija za medije filma “General”

Sve je spremno za 66. izdanje Pulskog filmskog festivala, rečeno je na konferenciji za medije direkcije Festivala na dan otvorenja festivala. Ravnateljica Javne ustanove Pula film festival, Gordana Restovićzahvalila je svim suradnicama te Ministarstvu kulture, Gradu Pule i Istarskoj županiji na potpori i pomoći Festivalu da se održi u punom sjaju. Istaknula je da nas očekuje 110 filmova na 17 lokacija te da se za trajanje Festivala očekuje lijepo vrijeme.

Zlatko Vidačković, umjetnički ravnatelj Festivala, istaknuo je da se ove godine u Arenu vratio Popularni program s europskim filmovima posvećenim životopisima velikana. „To publika voli a i to Festivalu daje europski kontekst“, napomenuo je te dodao da su glavne festivalske lokacije uz Arenu i Kino Valli, Istarsko narodno kazalište i plaža Ambrela. Uz to, Festival donosi i tri okrugla stola na kojima će sudjelovati i direktor festivala u Cannesu, selektor festivala u Barceloni te mnogi drugi svjetski filmaši s kojima će hrvatski novinari moći voditi razgovore.

ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE FILMA „GENERAL“

Na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za medije filmskih ekipa pred brojnom publikom predstavila se ekipa dugo očekivanog filma General. Antun Vrdoljak, redatelj filma, dobitnih Zlatnih Arena, rekao je da je navikao da njegove filmove prate ili afere ili se pokaže da je film jako dobar. No, istaknuo je da će o tome publika odlučiti. „Ja ovaj film najradije ne bih dao nigdje drugdje, nego na prikazivanje u Arenu. Kad se Goranov lik pojavi na velikom platnu, to je dovoljno“, izjavio je dodavši kako njegove filmove uvijek rade dobri glumci.

Vrdoljak je u Puli kao gost Festivala boravio često te ga na njega asociraju veselje, neprospavane noći i nezaboravna druženja.

Goran Višnjić izjavio je da je uloga generala Ante Gotovine bila vrlo kompleksna te nosi veliku odgovornost no dodao je da je sve sjelo na svoje mjesto u trenutku kad je počelo snimanje.  „Vi ste tu vidjeli 2,5 sata filma, a mi smo snimali 4 mjeseca, osam epizoda serije, mnogo materijala koji će se tek vidjeti na HTV-u“, izjavio je. Ispričao je kako je ideja za film došla još dok je Gotovina bio u Haagu te su se jednom na kratko susreli i razgovarali. Mladog Gotovinu u filmu igra njegov sin koji se, smatra Višnjić, odlično snašao u ulozi.

Goran Navojec pripremajući se za film pročitao je scenarij i razgovarao s redateljem a s obzirom na to da se radi o ratnim zbivanjima, mentor mu je bio Bruno Zorica s kojim je mnogo razgovarao. U šali je dodao da on, za razliku od Borka Perića, ulogu nije dobio preko veze. „Njega svi zovu jer je rodom iz Pule pa se nadaju da će i film zbog njega doći u Pulu“, izjavio je Navojec. Perić je priznao da se ovom festivalu posebno veseli, posebno kad u Puli gostuje s filmom.

U filmu igra i Njemica Jasmine Lord za koju je rad na njegovom snimanju bio magično iskustvo. Rekla je da je sve bilo mirno, spokojno te da su svi prema njoj bili jako ljubazni, unatoč tome što nije razumjela hrvatski.

Nataša Janjić ispričala je da je ovo drugi film na kojem je radila s Vrdoljakom te da joj je obećao i rad na trećem. „S obzirom da Gorana vidim tek kad surađujemo na filmu, nadam se skorašnjoj ponovnoj suradnji“, dodala je. Izjavila je kako Vrdoljak obožava glumce i zna raditi s njima jer je i sam glumac te je s njime zadovoljstvo raditi.

Kratku ulogu na filmu ima i Rene Bitorajac koji je rekao da mu je bilo izazovno raditi na filmu jer je govorio francuski. Naime, igra zapovjednika Legije stranaca. Dodao je da svi oni puno očekuju od filma te da će ga u Areni prvi put pogledati.

Pin It on Pinterest