Večeras na PFF film manjinske hrvatske koprodukcije “Šavovi”

Film manjinske hrvatske koprodukcije, Šavovi već je nagrađivan i jako dobro prihvaćen kod publike, a čeka ga i bogat festivalski put.

Kako je na konferenciji za medije ispričao redatelj Miroslav Terzić, priča je nadahnuta stvarnim događajima. „U Srbiji ima više od 500 slučajeva otmice beba u rodilištima o čemu sam saznao prije 18 godina. O sudbini majki koje su vjerovale da su im djeca živa iako im je rečeno da su u rodilištu nenadano umrla, čitao sam u novinama i zainteresiravši se za temu, počeo sam skupljati materijale, istraživati arhivu…“, ispričao je Terzić. Tako je došao do Drinke Radonjić prema čijoj se priči temelji film koji je djelom i fikcija. 

2015. godine počeli su skupljati novac za film, a 2017. godine je film sniman. Terzić je od početka znao da će glavni lik igrati Snežana Bogdanović koja je napomenula kako ih je Drinka Radonjić sve inspirirala. „Igram Anu, vrlo emotivan lik i priču sam prvenstveno gledala kao majka, ne glumica“, kazala je Bogdanović. Lik je gradila iz Drinkinog ugla, ne svog osobnog, istaknuvši kako je upravo ta snažna žena zaslužna za njenu kreaciju. Ispričala je i kako je s njom provela mnogo vremena i potpuno ušla u njen svijet.

Njenog sina igra Pavle Čemerikić koji kaže da mu rad na filmu nije bio lagan te da bi bez Terzića i Snežane Bogdanović kao i ostatka filmske ekipe to bilo nemoguće odraditi.

Producent Uliks Fehmiu izjavio je kako je bilo uzbudljivo biti dio projekta te da su ga relativno lako uspjeli financirati i to u relativno kratkom vremenskom periodu. Riječ je o koprodukciji Srbije, Hrvatske, BiH i Slovenije, a s hrvatske strane u filmu igra Ksenija Marinković, dok je Gabi Novak otpjevala naslovnu pjesmu. „Ušli smo u film s punom odgovornošću“, naglasio je Fehmiu, dodavši kako su znali da su odradili dobar posao ali su ih ipak iznenadile tolike pozitivne reakcije.

Film je od strane Europa Cinemas proglašen najboljim filmom u Panorama sekciji na Berlinu, nakon Pule putuje na festivale u Motovun, Herceg Novi, Atenu pa za Njemačku, Tursku, Nizozemsku, Francusku i Kanadu, a već je prodan u Brazil, Argentinu, Kinu i Slovačku.

Pin It on Pinterest