Film “Moj dida je pao s Marsa” zatvara hrvatski natjecateljski program

Film Moj dida je pao s Marsa zatvara hrvatski natjecateljski program ovogodišnjeg Festivala, a dosad je polučio velik uspjeh i interes publike.

Redatelji su Marina Andree Škop i Dražen Žarković, a kako je na konferenciji za medije rekla Andree Škop, film je do sad prikazan u kinima i na festivalima, a nema ljepšeg mjesta od Pule i Arene za kraj njegova prikazivanja u Hrvatskoj. 

Lana Hranjec ima glavnu ulogu na filmu za koju je rekla da joj je bila posebno lijepo iskustvo s obzirom na to da je igrala s robotom pa je to bilo nešto malo drugačije od onog što je do sad radila. Ispričala je i kako je imala nezgodu prilikom snimanja kada je pala s drveta: „Bila sam osigurana užetom ali svejedno sam pala u hladnu rijeku. No nakon što sam se presvukla nastavili smo sa snimanjem“, ispričala je.

Tonka Kovačić igrala je prvu put negativku i za rad na filmu je rekla da joj je bio lijepo iskustvo. Lucija Šango je također zadovoljna svojim likom Lane od koje kreće cijela priča.

Aleks Rakoš igra Aleksa, starijeg Laninog brata i to je njegova deseta uloga na filmu, ali prvi put je riječ o SF-u.

Sven Barac je Lanin drugi brat na filmu i to je njegova prva filmska uloga iako u kazalištu igra već pet godina.

Enea Kulenović Gudan bila je savjetnica za film za mlade sa svojih tada svega osam godina. „Čitala sam scenarij i to mi je bilo jako zanimljivo. Ako što ne bih razumjela ili bih željela promijeniti, to bih rekla redateljima“, ispričala je.

Pavlica Bajsić Brazzoduro radila je scenarij i ispričala je da su unatoč velikom broju koproducenata radili u velikom zajedništvu. „Iako je ovo bio jedan veliki iskorak s obzirom na to da se radi o SF-u, to je u suštini priča o različitosti i prijateljstvu“, naglasila je.

Direktor fotografije, Sven Pepeonik ispričao je da je proces rada na filmu bio zahtjevan, ali uspješan te da je riječ o timskom radu čitave ekipe. „S obzirom na tematiku filma, potrebno je bilo predvidjeti ono što će se dogoditi na snimanju i pripremiti se za ono što će tek biti“, izjavio je. „Dokazali smo da znamo i možemo“, zaključio je Pepeonik.

HRT-ova urednica filma, Maja Gregl, najavila je skorašnju TV premijeru uz napomenu da je riječ o pravom malom remek djelu.

Za zahtjevne vizualne efekte na filmu je bio zadužen Krsto Jaram. „Bilo je fenomenalno, imao sam zadatak oživjeti Dodu koji je pola animirani, pola pravi lik i to je bilo najteže dobiti. S obzirom da ga ima u čak 350 kadrova, bilo je vrlo zahtjevno snimati ga.

Producentica Darija Kulenović Gudan rekla je da nije imala lak posao, ali da je bilo lijepo te da je film do sad prikazan na čak 20 festivala. Izdan je i priručnik za gledanje uz pomoć Hrvatskog filmskog saveza i HAVC-a, kojeg su škole dobro prihvatile.

Deset godina su se okupljali koproducenti za film, a na njemu, uz hrvatske producente iz Studija Dim, sudjeluju i producenti iz Luksemburga, Norveške, Češke, Slovačke, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Pin It on Pinterest