Dan Općine Motovun i Kaldirski plac od fruti

Idući vikend, 3. i 4. kolovoza 2019. godine, Općina Motovun slavi svoj dan, a treću godinu zaredom povodom obilježavanja Dana Općine Motovun, Udruga fotografa Fotovun u suradnji s Općinom i Turističkom zajednicom organizira izložbu 50 selekcioniranih fotografija iz foto natječaja „ARGONAUT“

Subota 4.8. rezervirana je za sportsko-zabavne aktivnosti u organizaciji Općine Motovun i TZ Općine Motovun. Već tradicionalna, osma po redu, Utrka s karićima „Od Ressela do Andrettija“, poznata kao balinjerada, održat će se u 17 sati, a prijave se zaprimaju od 16 sati na startu utrke, odnosno na ulazu u starogradsku jezgru. Atraktivne vožnje po vijugavim ulicama od starogradske jezgre prema podnožju grada Velog Jože dostupne su svima koji pripreme vlastiti „karić“ na balinjere. 

U nedjelja 4.8. program će započeti svečanom svetom misom u 10.30 sati u župnoj crkvi Svetog Stjepana u Motovunu.

U 17 sati je na rasporedu svečano otvorenje izložbe fotografija ARGONAUT 2019 – „1.8+ SEC“, koju čini 50 selekcioniranih fotografija iz istoimenog foto natječaja. Iz Udruge fotografa Fotovun, organizatora trećeg izdanja foto natječaja i izložbe, su sredinom lipnja pozvali sve zaljubljenike u fotografiju, amaterske i profesionalne fotografe iz zemlje i inozemstva da postanu suvremeni foto Argonauti te da svojim fotografijama “doplove” do Motovuna. Legenda naime kazuje kako su Jazon i Argonauti plovili podno Motovuna, otud i sam naziv foto natječaja. Pozivu na foto natječaj “ARGONAUT 2019 ” se odazvalo 75 autora/ica koji su sa svojih 305 fotografija “doplovili” u Motovun.

Ovogodišnja tema natječaja je bila duga ekspozicija u fotografiji, koja spada u nešto složenije fotografske teme, no kvaliteta pristiglih fotografija je iznimna i žiri nije imao jednostavan zadatak odabrati najbolje. Motivi su raznovrsni, a fotografije prikazuju raspon od spokojnih do izrazito dinamičnih kadrova. Jedino ograničenje je bilo minimalno trajanje ekspozicije (1.8 sekundi), a sve ostalo bilo je prepušteno fotografskoj mašti i umijeću.

Stručni žiri u sastavu Jurica Galić Juka (profesionalni putopisni, portretni i komercijalni fotograf, nagrađivani i priznati član Fotokluba Split), Mario Boić (predsjednik Fotokluba SB Kadar, pobjednik ovogodišnjeg foto natječaja Na Brdu dobrih fotografija 2019) i David Matković (predstavnik organizatora, predsjednik Udruge fotografa Fotovun) odabrao je nakon dva kruga žiriranja 50 najboljih fotografija koje će biti izložene na izložbi u galeriji „Pet kula”.

U nedjelju 4.8.2019. godine u 18.30 sati će se nakon svečanog otvorenja fotografske izložbe “Argonaut 2019 – 1.8+ SEC” održati besplatno predavanje otvoreno za javnost pod nazivom „Putopisne fotografije 2014. – 2019.“, a predavač je jedan od članova ovogodišnjeg žirija foto natječaja Argonaut 2019 – Jurica Galić Juka, profesionalni fotograf iz Splita i član Fotokluba Split. Osim svojega osnovnoga zanimanja, on živi vrlo slojevitim životom. Galić je svjetski putnik, pisac, bloger, kolumnist, suradnik Meridijana (nacionalnog časopisa za povijest, zemljopis, ekologiju i putovanja), avanturist, youtuber, ljubitelj prirode, urednik dokumentarnog serijala Nomad i utemeljitelj udruge The Mladichi (udruga za putovanja, kreativnost i poticanje pozitivnih životnih vrijednosti). Posebno za ovu priliku, Galić će napraviti presjek zanimljivih situacija i tema svojih putešestvija i ekspedicija diljem svijeta (cca. 70 država) u posljednjih 10 godina. Glavni će fokus biti usmjeren na ljude, običaje, ostatke misterioznih civilizacija te fascinantnu prirodu od pustinje Atacama u Čileu do najveće špilje svijeta Son Doong u centralnom Vijetnamu. Osim predavanja bit će predstavljena njegova foto monografija koja će se na predavanju moći nabaviti po promotivnoj cijeni.

Tijekom cijele turističke sezone prvu nedjelju u mjesecu održava se „Doživi Motovun“ – besplatno organizirano vođenje uz turističkog vodiča koje kreće u 18 sati na ulazu u starogradsku jezgru. 

Zabavni program počinje u 20.30 sati nastupom pjevača Udruge mali veliki mikrofon Buzet, a nastavlja se uz In Blue band. 

Ovu nedjelju 4. 8. nastavlja se i održava Kaldirski plac od fruti gdje će se moći direktno od OPG-ova kupiti svježe i trenutno aktualno voće iz Kaldira kraj Motovuna

Ovu nedjelju izlažu: Opg Beletić Davide, Opg Božić Aleksandra, Opg Bertoša Samoel, Opg Rabak Andrej, Opg Cvitko Kristijan. 

Plac će se održavati ispred škole u Kaldiru i to od 8 do 13 sati, a u slučaju kiše seli u školu. 

Ovu nedjelju su tako u ponudi jabuke, kruške, šljive i breskve

Najavljujemo sljedeće datume ovogodišnjeg placa: 18.08., 01.09. i 15.09.

Pozivamo Vas da dođete u Motovun i uveličate Dan Općine!

Pin It on Pinterest