Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana Općine Motovun-Montona

Povodom Dana Općine Motovun i blagdana kojim se prve nedjelje od 3. kolovoza slavi svetkovina pronalaska relikvija sv. Stjepana Prvomučenika, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u koja je u nedjelju održana u dvorani novootvorenog Wine & Heritage hotel Roxanich, dodijeljena su općinska priznanja ovogodišnjim dobitnicima na sjednici kojoj su, uz ostale uzvanike, nazočile pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić i zamjenica istarskog župana Sandra Čakić Kuhar.

Profesor Livio Prodan proglašen je počasnim građaninom motovunske općine zbog svojih dugogodišnjih aktivnosti u očuvanju kulturne baštine i tradicije Kaldirštine i Motovunštine u cjelini. Kao vrsni intelektualac, poliglot, filozof, lingvist i filolog  godinama je od uništenja i zaborava spašavao stare isprave, ostatke materijalne kulture počevši od prapovijesti i rimskog doba naovamo te ih činio dostupnima relevantnim ustanovama spasivši ih time od uništenja. Profesor Prodan posebno skrbi o ampelografskoj i enološkoj baštini Motovunštine, ali i čitave Istre, i to o svim njihovim aspektima nastojeći očuvati tradicijske sorte (među kojima posebno mjesto ima teran) koje sâm neumoljivo uzgaja (vinograd iz 1929. godine), tradicijske alate i oruđa, tradicijske načine uzgoja loze i podrumarstva, dosege na tim područjima kroz povijest te spomen na značajne osobe.

Napose su vrijedna njegova nastojanja na pribavljanju ključnog diplomatičkog gradiva za povijest Motovuna i Kaldira u arhivima u Veneciji i Trstu te njihovo znanstveno proučavanje, a posebno njihovu transkripciju i prevođenje (s latinskog, grčkog, istro-mletačkog i njemačkog).

Zahvaljujući se na dodijeljenom priznanju, profesor Prodan posebno je naglasio da mu je u radu kroz cijeli život posebna motivacija bilo očuvanje svega onoga što čini identitet njegovog rodnog kraja, u vremenu kada je ljudski život bio stopljen s prirodom.

Općinsko priznanje, povelju motovunske općine, zaslužila je i udruga fotografa Fotovun iz Motovuna. Iako je osnovana pred tek nešto više od tri i pol godine, ova udruga čije članstvo obuhvaća 40-tak hrvatskih i slovenskih fotografa, iznimno aktivno sudjeluje u organizaciji raznih kulturnih događanja s posebnim naglaskom na fotografiju, fotografskom opremanju tiskanih publikacija kao što su Motovunski glasnik, Motovunski statut, zbornici s Motovunskih kolokvija i drugo te fotografskom praćenju svih važnih manifestacija na području Motovuna. Isto tako, udruga je uspješno organizirala nekoliko većih manifestacija te brojne fotografske radionice, predavanja, fotografske natječaje i izložbe te je time udahnula novi život motovunskoj galeriji Pet kula

U kratkom govoru predsjednik udruge David Matković zahvalio se svim članovima udruge na predanom i aktivnom radu kao i Općini Motovun i Turističkoj zajednici na odličnoj suradnji. Naglasivši kako je ovo priznanje još jedan dokaz snažne podrške lokalne zajednice, izrazio je svoje uvjerenje da će udruga Fotovun nastaviti svoje aktivnosti jednakim žarom i predanošću.

Općinski načelnik Tomislav Pahović se u svojem referatu osvrnuo na proteklih godinu dana koja je bila poprilično aktivna godina zbog brojnih infrastrukturnih radova koji su odrađeni ili su pri samom kraju. Naglasio je posebice izgradnju mrtvačnice u Kaldiru, završetak izgradnje prve faze motovunske kanalizacije, ali i pokrenuto projektiranje kanalizacije za cijeli grad Motovun, zatim postavljen je javni WC u podnožju Motovuna, rekonstruirana je županijska cesta na dionici Motovun – rijeka Mirna.

Općina je pokrenula opsežne projektne aktivnosti koje obuhvaćaju izradu izmjena i dopuna prostornog plana, izmjena i dopuna urbanističkog plana Motovuna, urbanističkog plana naselja poticajne stanogradnje Divjaki, prometnu studiju, rekonstrukciju dionice ceste Rotonda do spoja s županijskom cestom u podnožju Motovuna, a ono što je posebno zanimljivo svim građanima Motovuna – projektiranje zgrade novog dječjeg vrtića.

Pahović je u svojem izlaganju naveo mnogobrojne dodatne aktivnosti Općine, uz osvrt na najveći projekt budućnosti, projekt Doživljaj Motovuna!, naglasivši da su, „Sadržaji koje želimo nadodati pokrenutom projektu multimedijalni informativni interakcijski centar za očuvanje i predstavljanje bogate motovunske kulturne, povijesne, enološke, gastronomske i prirodne baštine, moderne tehnologije predstavljanja prošlosti i budućnosti – poput virtualne realnosti, projekta dizajnerskog osvjetljenja motovunske gradine za kojeg je idejno rješenje već izrađeno, ali i infrastrukturne zahvate koji su dotrajalim motovunskim instalacijama prijeko potrebni.“

Pin It on Pinterest