Humanitarna utrka „Pregledom do osmijeha“

Povodom Dana ružičaste vrpce i Ružičastog mjeseca Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula i ove godine tradicionalno organizira humanitarnu utrku „Pregledom do osmijeha“, ovoga puta pod geslom Dan za pregled, godine za život u nedjelju 6. listopada 2019. Utrka, kojoj će prethoditi glazbeni program uz grupu Arsenal, započet će u 11.00 sati sa startom na pulskoj Portarati. Glavna utrka u kojoj mogu sudjelovati i muškarci i žene te djeca od 14 godina kreće od Portarate, a trči se pulskim ulicama u 4 koncentrična kruga. Istovremeno će se održati i rekreativna šetnja koja također kreće s Portarate odmah nakon trkača. 

Trasa utrke i šetnje simbolizira dojku, ali i teški put koje žene liječene od karcinoma dojke moraju proći kako bi pobijedile ovu opaku bolest. 

Po završetku utrke, nakon podjele prigodnih nagrada najuspješnijim trkačima, slijedi okrjepa pod pokroviteljstvom Istarske županije i Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije besplatna za sve sudionike utrke te uz simboličan prilog namijenjen udruzi Gea za ostale građane. 

Zabavni program uz grupu Arsenal počet će već u 10.00 sati na Portarati gdje će biti i postavljen info-punkt Kluba žena Gea na kojem će građani moći dobiti edukativni materijal o ranom otkrivanju raka dojke, informirati se o samopregledu dojke, preventivnim i rehabilitacijskim programima koje provodi Klub Gea. 

Utrka je humanitarnog karaktera. Sredstva koja će se prikupljati namijenjena su provođenju preventivnih i rehabilitacijskih programa u Klubu žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula, a to su ciljane medicinske vježbe i limfna drenaža koje provode posebno educirane fizioterapeutkinje te savjetovališta liječnika onkologa koji pružaju stručnu pomoć oboljelima od karcinoma dojke. Na raspolaganju su i stručna pomoć psihoterapeuta o suočavanju s bolešću i njenim posljedicama, kao i oporavku i usvajanju novih vještina i navika, liječnika nutricionista i farmaceuta o prilagođenoj prehrani i dodacima prehrane te fitoterapeuta o održavanju zdravlja na prirodan način. 

Porukom Dan za pregled, godine za život želi se ukazati na važnost preventivnih pregleda koji mogu ženi spasiti život! Nažalost, stopa smrtnosti kod žena oboljelih od raka dojke je izuzetno velika. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije svaka deveta žena u Istri oboljet će od raka dojke, a godišnje u Istri umire od raka dojke 50 žena. Smrtnost se može smanjiti samo otkrivanjem bolesti na vrijeme stoga su ove akcije od iznimne važnosti! 

Pin It on Pinterest