Flego: Građani očekuju konkretnu uštedu energije, što možemo omogućiti ovim energetskim planom

BRUXELLES – U Europskom se parlamentu na Odboru za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) raspravljalo o nacionalnim energetskim i klimatskim planovima država članica, koji su dostavljeni Europskoj komisiji. Hrvatska je svoj plan dostavila krajem prošle godine, a zastupnik IDS-a u EP-u Valter Flego na ITRE-u je iznio svoje nezadovoljstvo nedovoljno ambicioznim nacrtom hrvatskog plana.  

– Ne smijemo podcjenjivati važnost mjera za istraživanja, inovacije i konkurentnost i ne prihvaćam da si dugoročno postavljamo ciljeve financiranja istraživanja, razvoja i inovacija koji su čak 50% niži od prosjeka EU-a. Držim da politika Vlade u dijelu dostizanja ciljeva obnovljivih izvora u prometu mora biti puno agresivnija, kao i dekarbonizacija energetskog i prometnog sektora jer nemamo „planet B“. To su samo neki od razloga zašto smatram da se javnost i struka trebaju puno ozbiljnije uključiti u nadopune ovog provedbenog dokumenta, prije njegovog samog izglasavanja, istaknuo je Flego.

– Nacrt integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Hrvatske za 2021.-2030. ima previše nekonkretnih mjera i neambicioznih ciljeva. Cijeli tekst u suštini ne korespondira s realnošću energetskog sektora. Uvjeren sam da će Komisija dostaviti svoje komentare u kojima će zahtijevati kvalitetniju doradu, istaknuo je Flego te dodao:

– To je ujedno i naša prilika da kreiramo provedbeni dokument koji je zaista u funkciji realizacije strategije dekarbonizacije energetskog sektora i smanjenja emisija CO2, kao i smanjenja energetske intenzivnosti.

Flego smatra da će „potrebne dorade ovoga plana biti još jedna prilika Vladi RH da uključi zainteresiranu javnost i druge dionike te donese konkretan plan, koji je ambiciozan i ostvariv, jer građani RH očekuju bolju dostupnost energije i veću transparentnost na tržištu“.

– Naši građani očekuju liberalizaciju tržišta i mogućnost da svaki građanin u svakom dijelu Hrvatske može koristiti energente koji su čisti te ekološki i cjenovno prihvatljivi.  Očekuju da ostvare konkretne uštede kroz mjere energetske učinkovitosti i to je ono što im ovim planom možemo omogućiti.

– Hrvatski integrirani nacionalni energetski i klimatski plan kao provedbeni dokument mora definirati mjere koje će biti u funkciji smanjenja energetskog siromaštva, koje nažalost u Hrvatskoj još nije u dovoljnoj mjeri percipirano kao problem, naglasio je Flego te zaključio:

– Svi zajedno moramo krajnje ozbiljno shvaćati klimatske promjene kojima danas svjedočimo, a velika je prednost u tome što i nova predsjednica Komisije von der Leyen stavlja velik naglasak na taj globalni problem te ističe važnost zelenih politika. Već do kraja ove godine trebao bi biti predložen Zeleni sporazum koji će pridonijeti smanjenju emisije stakleničkih plinova, a planira se uvesti i granični porez na ugljik unutar EU-a. EU ima odgovore na globalni klimatski izazov, ima i financijska sredstva unutar svog proračuna. EU je globalni lider kad su u pitanju klimatske promjene i zelene politike, a na nacionalnim je vladama država članica da idu ukorak s tim. 

Pin It on Pinterest