JESENSKI CIKLUS RADIONICA S DAŠKOM KREATIVNOSTI INOZEMNIH CHEFOVA

Didaktička kuhinja Edukacijsko gastronomskog centra Istre predstavlja mjesto na kojem vrsni kuhari predavači putem edukacijsko – kuharskih radionica prezentiraju svoju viziju rada upotpunjenu kuharskim tehnikama i vještinama u cilju valorizacije poljoprivredno prehrambenih proizvoda. U periodu od 2015. godine do danas, održano je ukupno 115 radionica koje sveukupno broje više od 1250 kuhara, ugostitelja i hotelijera, ponajviše s područja Istarske županije no iz godine u godinu i sa područja ostalih županija Hrvatske.

Sa svrhom kontinuirane edukacije ljudskih potencijala ugostiteljsko – turističkog sektora, uz hvalevrijednu podršku Istarske županije te ostalih važnih partnera projekta, uskoro započinje jesenski ciklus edukacijsko – kuharskih radionica 2019. godine. Ovogodišnji jesenski ciklus održavat će se kroz mjesece listopad, studeni i prosinac, uz najveći fokus na interpretaciji autentičnih lokalnih namirnica u kreativnoj gastronomiji začinjenih novim licima s domaće i inozemne gastro scene.

Na obostranu čast, jesenski ciklus otvorit će chef Jeffrey Vella, poznat kao dizajner hrane urođene nadarenosti kojemu je glavna misija korištenje lokalnih namirnica u gastronomiji gdje užitak u hrani uključuje sva osjetila. Chef Jeffrey Vella vodit će radionicu na temu visoke gastronomije s naglaskom na posebnosti istarske kuhinje te poljoprivredno prehrambenih proizvoda ukomponiranih u inovativna jela.

Važna komponenta platforme za valorizaciju istarske gastronomije jest chef Robert Perić, koji će se u jesenskom ciklusu pozabaviti novitetom među istarskim sirevima i to mozzarellom. Radionica će biti upotpunjena predavanjem lokalnog proizvođača prve istarske mozzarelle, gdje će predstavnici Mljekare Latus prezentirati specifičnosti ovakve vrste sira, dok Chef Robert Perić će se u gastronomskom dijelu pozabaviti njezinim korištenjem u predjelima, glavnim jelima te desertima.

Poseban novitet u ovogodišnjem jesenskom ciklusu predstavlja kreativni duo iz Norveške. Riječ je o interesantnim skandinavskim chefovima restorana „Gamle Raadhus“ (Oslo), Daniel Rosvold-u i Robert Elias Rydland-u koji svoje rekorde obaraju na norveškim kuharskim natjecanjima i prvenstvima. Chefovi Daniel Rosvold i Robert Elias Rydland vrlo su uspješni i obrazovani chefovi koji će u Edukacijsko gastronomskom centru održati dvije radionice, uz podršku Charming Croatia agencije. Prva radionica bit će održana na temu interpretacije mesa istarskog goveda – boškarina na norveški način, dok će tema druge radionice biti jadranska riba u službi norveške kuhinje.

Karizmatični chef restorana „Draga di Lovrana“, Deni Srdoč, ujedno poznat kao najmlađi Michelinov kuhar, u svom kuharskom zanatu vrlo rano je spoznao kako su tradicija i lokalne namirnice jedan od glavnih temelja gastronomije. Polaznicima jesenskog ciklusa chef Deni Srdoč prikazat će svoju verziju kreativne kuhinje uz poštivanje sezonalnosti namirnica i njihove pravilne reinterpretacije na tanjuru.

Renomirani istarski chef  te dugogodišnji predavač Edukacijsko gastronomskog centra, chef David Skoko u svojoj znanoj ribljoj tematici obrađivat će teme iskorištavanja sezonske plave ribe u inovativnim jelima. Prva tema radionice jesenskog ciklusa bit će ribe plosnatice (švoje, švojati, plosnate ribe), a druga tema će biti plava riba kao vrhunac ribljeg pjata. Obje radionice bit će ukomponirane s korištenjem lokalnih sezonskih namirnica po principu „0 kilometara“.

Kao nastavak na proljetni ciklus, chef i vlasnik restorana „Pergola“ Fabrizio Vežnaver te sommelier, trostruki prvak Hrvatske Filip Savić, održat će radionicu na temu sljubljivanja hrane i vina. Veoma važnu komponentu restorana i konoba predstavlja upravo koncept sljubljivanja hrane i idealnog vina koji se poslužuje te ovom radionicom će se educirati  konobari i kuhari o njihovom sinergijskom učinku.

U jesenskom ciklusu pod tematikom slastičarstva obrađivati će se inovativni deserti na bazi istarske skute, koja je u potpunosti prepuštena Maestru Choccolatieru, Robertu Periću. Chef Robert Perić poznat je po svojem izuzetnom znanju te umijeću pripreme vrhunskih slastica te zasigurno će svi polaznici ove radionicom dobiti nove ideje i smjer u pripremi vlastitih deserata. Kako bi unijeli dašak modernizma u slastičarstvo, poznata hrvatska slastičarka te vlasnica slastičarnice „Mak na konac“, Petra Jelenić održat će drugu slastičarsku radionicu u jesenskom ciklusu na temu kreativnih slastica.

Primamljiv završetak jesenskog ciklusa pružit će tematska radionica inicirana od strane velikog broja dosadašnjih polaznika edukacijsko – kuharskih radionica. U suradnji s partnerom Mainardi Food, po prvi puta organizira se radionica kreativne pizze s lokalnim karakterom. Pizza majstor iz Italije prezentirat će koji su to sastojci i lokalne namirnice potrebne za izradu primamljive pizze koja odiše autentičnošću.

AZRRI Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. jedinstvena je agencija u Hrvatskoj koja za zadatak ima provoditi projekte u poljoprivredi i stočarstvu Istre, a koji su od javnog interesa. Sukladno tome mnoge aktivnosti AZRRI-a uključuju i rad u realnom sektoru kako bi na najbolji mogući način povezali privatni i javni interes. Stoga je Edukacijsko gastronomski centar Istre vrlo važna platforma za valorizaciju i promociju poljoprivredno prehrambenih proizvoda Istre, te poveznica između poljoprivrednog i ugostiteljsko – turističkog sektora. 

U Edukacijsko gastronomskom centru Istre, u potpuno opremljenoj didaktičkoj kuhinji održavaju se edukacijsko – kuharske radionice s ciljem edukacije ugostiteljskog osoblja, koje je ujedno preduvjet kontinuiranog napretka i prepoznatljivosti istarske ali i hrvatske gastronomije. Vizija centra jest osnažiti i nadahnuti glavne promotore istarske gastronomije, a to je jedino moguće konstantnom edukacijom ljudskih potencijala ugostiteljsko-turističkog sektora.

Pin It on Pinterest