Minimalan poraz hrabre Istre 1961 protiv Dinama

Piše: Stefan Bošnjak

Nakon reprezentativne stanke, koja je momčadi Ivana Preleca i više nego dobro došla, uslijedila je utakmica protiv najtežeg protivnika – Dinama iz Zagreba. Može se i reći da ju je dobro iskoristio, jer je momčad vrlo dobro izgledala u večerašnjoj utakmici.

Nakon poraza od Hajduka, moglo se naslutiti da će Dinamo napasti goste svim snagama te što prije osigurati nova tri boda na svome kontu.Međutim gosti su reagirali vrlo dobro, te su već u 3′ imali prvu priliku na utakmici. Mario Ćuže je oduzeo jednu loptu na sredini terena, pokušao proslijediti za Perića Komšića ali u kritičnoj situaciji obrana Dinama spašava situaciju. Minutu kasnije Kadzior prolazi po desnoj strani, oštro ubacuje za Gojaka koji puca pored gola. Zatim se Istra povukla i prepustila sredinu terena Dinamu, te je tražila svoje prilike iz kontri i polukontri. Dosta gusta obrana gostiju stvara probleme igračima Dinama koji u prvih desetak minuta jednostavno nisu uspjeli probiti obranu gostiju. Dinamo je uglavnom pokušavao sa loptama na krilo te ubačajima, ali svaki ubačaj je uglavnom završio u rukama Čondrića ili u bloku. Teško je Dinamu bilo ući u kazneni prostor gostiju, pa je Majer u 14′ pucao sa 25 metara, a Čondrić skrenuo u korner. Do sljedećeg uzbuđenja čekala se 21′ kada Moro također puca sa 25 metara, ali Čondrić vrlo dobro brani. U 22′ Bosančić vrlo dobro ubacuje na glavu Lončara, ali Lončar sa 5 metara pogađa igrača Dinama. Bila je to jedna od najboljih prilika Istre u prvome poluvremenu. U 25′ Moro oštrim ubačajem pronalazi Oršića koji iz blizine puca glavom preko gola. U 27′ Pinto pokušava sa 40 metara, ali lopta odlazi pored gola. U 32′ Gavranović nakon ubačaja puca glavom preko gola. Do sljedećeg uzbuđenja čekala se 42′ kada Kadzior prima loptu na rubu kaznenog prostora te puca pored gola. U 45′ odlična situacija za Istru 1961. Nakon ubačaja Ćužea lopta dolazi do Lončara koji puca, ali Zagorec brani i uspijeva loptu pokupiti sa gol linije. Bila je to posljednja prilika na utakmici u prvome dijelu.

Na samome početku drugoga poluvremena, uslijedila je borba na sredini terena bez pravih prilika. U 53′ kardinalna pogreška Istrinog najboljeg igrača – Maria Ćužea. Gojak je presjekao loptu ispred Ćužea, lopta dolazi do Gavranovića koji izlazi sam na golmana i pogađa za 1 – 0. U 60′ iz slobodnog udarca Gržan dobro puca, a Zagorac skreće u korner. Dinamo puno pokušava iz velike udaljenosti, pa je tako Gojak opalio sa 25 metara u 64′, ali Čondrić uspijeva obraniti.Ulaskom Bušnje Prelec je zamjenio mjesta pa je tako Ćuže prešao na poziciju centralnog napadača a Bušnja na lijevo krilo. U 68′ Oršić je nakon solo driblinga unutar kaznenog prostora sam pokušao te gađao suprotni kut, ali njegov udarac odlazi preko gola. Gojak vrlo opasan večeras iz daljine, u 79′ puca iz daljine te se lopta od Tomaševića odbija tik pored gola. U 80′ Oršić se našao sam u kaznenom prostoru pa pokušao atraktivno petom ali njegov udarac sa lakoćom brani Čondrić. U 81′ Grujević ubacuje za Ćužea koji puca glavom ali njegov udarac je bio vrlo slab da bi ugrozio vrata domaćina. U 85′ Kadzior pokušava gađati suprotni kut ali njegov udarac hvata Čondrić. Nakon vodećeg pogodka, Dinamo pokušava zabiti još jedan pogodak,a Istra ponešto ofenzivnija pokušava zabiti izjednačujući pogodak te sa više igrača izlazi prema naprijed, pa tako Istra pokušava preko debitanta Bušnje koji je pokušao sa 18 metara, ali njegov udarac brani Zagorec. U 88′ ponovno Oršić gađa suprotni kut te također njegov udarac ponovno odlazi preko gola. U zadnjoj minuti utakmice imala je Istra priliku izjednačiti. Fuentes je prošao po desnoj strani te ubacio za Lončara koji glavom puca malo iznad gola.

Bez obzira na minimalni poraz od najbolje momčadi u Hrvatskoj, Ivan Prelec pokazao je da svoju momčad zna prilagoditi i protiv najjačih momčadi u ligi. Sustav 5-4-1 se pokazao kao pun pogodak jer su svi pokušajevi Dinama dolazili sa strane ili iz velike udaljenosti koje su Puležani uspjeli obraniti. Igrači Istre 1961 trebaju biti ponosni, jer je utakmicu odlučila jedna mala nepažnja u fazi obrane. Istra je pokazala da može „pokazati zube“ te će sa vremenom i sama momčad zajedno sa kombinatorikom  pod paskom trenera Preleca izgledati puno puno bolje. Istra 1961 svoju sljedeću utakmicu igra u nedjelju 22.9.2019. protiv najvećeg rivala – NK Rijeke. Utakmica sa Rijekom igra se u 19:00h.

Istra 1961: Čondrić 6.5, Galilea 6.5, Bosančić 6.5, Tomašević 6.5, Pavić 6.5, Grujević 6, Gržan 6.5( od 84′ Fuentes), Obeng 6.5( od 76′ Ivančić), Lončar 6.5, Ćuže 6, Perić-Komšić 5.5( od 58′ Bušnja 6).

Dinamo: Zagorec, Pinto, Perić, Theophile, Leovac, Moro( 0d 85′ Lešković), Kadzior, Gojak, Majer ( od  59′ Ivanušec), Oršić, Gavranović ( od 70′ Petković).

Pin It on Pinterest