Prijem za učenike Talijanske srednje škole Dante Alighieri i učenike iz Austrijskog grada Eisenstadta

U Gradskoj palači u Puli danas je upriličen prijem za učenike Talijanske srednje škole Dante Alighieri i učenike iz Austrijskog grada Eisenstadta koje je primila zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci. Prijemu je sudjelovalo  16 učenika i 4 profesora, iz obje škole, a sve u čast obilježavanja bratimljenja, uspješne suradnje dvaju škola već dvadesetak godina.

Radi se o tradicionalnoj, godišnjoj razmjeni učenika (u travnju pulski učenici odlaze u Austriju, u rujnu austrijski dolaze u Pulu), koja traje dugi niz godina i ima dobre i kvalitetne rezultate te se svake godine obrađuje druga tema. Ove godine tema  je obilježavanje 30.obljetnice pada Berlinskog zida i kraja Hladnog rata. Učenici osim redovne nastave gdje obrađuju pitanja na zadanu temu imaju organizirane radionice i aktivnosti i izvan škole  kao što je posjeta muzejima, Fažani, Brijunima, Raši i Labinu koja je planirana za vrijeme ove razmjene.

Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci srdačno je pozdravila profesore i učenike, iskazujući zadovoljstvo učeničkim razmjenama, naglašavajući kako su to iskustva koje će pamtiti cijeli život i koja će ima značiti.
„ Ove divne uspomene iz Grada Pule spremit ćete u neku svoju ladicu koju ćete kasnije kroz svoje znanje i posao upotrijebiti, divno je da putujete, razmjenjujete iskustva i nosite promjene, jer vi ste nositelji promjena.“ dodala je Puh Belci u svom govoru.

O samoj suradnji nešto više rekao je profesor njemačkog jezika u Talijanskoj školi Dante Alighieri, Vito Paoletić, te naglasio kako razmjena traje od 1998./1999., a započela je zahvaljujući prijateljstvu tadašnje profesorice njemačkog jezika Marjete Djaković sa prof. Sabine Nagy iz Eisenstadta. Dodao je i da je školama zajedničko to što se radi o školama manjina. Učenici iz Eisenstadta koji dolaze u Pulu, u Austriji pohađaju edukatvni program učenja hrvatskog jezika koji se provodi u njihovoj regiji Burgenland, a kroz razmjenu imaju mogućnost upoznati Hrvatsku i vidjeti kako je organizirana i kako ovdje funkcionira manjinska škola rekao je profesor Paoletić i zahvalio Gradu Puli na prijemu i zamjenici gradonačelnika na izdvojenom vremenu.

Eisenstadt je grad na istoku Austrije od 13,664 stanovnika, te je administrativni centar savezne zemlje Burgenland, ali i vlastitog okruga jer je statutarni grad, uz to je i administrativni centar Okruga Eisenstadt-Umgebung.

Pin It on Pinterest