Otvorena 7. Visualia, čarobni festival svjetla

Boris Miletić: „Festival privlači sve veći broj građana i posjetitelja iz cijelog svijeta, Pulu brendira kao grad svijetla“

Na Trgu Portarata sinoć je spektakularnim atrakcijama započelo 7. izdanje festivala svjetla Visualie koje se ove godine do 21. rujna odvija na čak osam lokacija diljem Pule.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić poručio je kako je Visualia dokaz kako Pula ima kreativne i inovativne  ljude usmjerene prema budućnosti i razvoju. “Imamo sunce, more i našu bogatu kulturnu povijest, a Visualia nam je postala dodatna atrakcija na kraju još jedne rekodne turističke sezone, te predstavlja kvalitetan iskorak u brendiranju Pule diljem Europe i svijeta”, istaknuo je gradonačelnik koji je nazočio 16. međunarodnoj konferenciji International Light Association-ILA u Domu hrvatskih branitelja. Tom je prigodom otvorena i retrospektivna izložba dizajnera rasvjete Deana Skire “Svjetlosne godine/ Light Years”[1990-2020].

Foto: NUNU production

Foto: NUNU production

Zamjenik gradonačelnika Robert Cvek, u pratnji direktorice Turističke zajednice Grada Pule, Sanje Cinkopan Korotaj i direktora festivala svjetla Visualia, Marka Bolkovića , otvorio je na zadovoljstvo okupljenih građana i turista 7. po redu festival svjetla, Visualiu. Zamjenik gradonačelnika istaknuo je zadovoljstvo što u gradu imamo atraktivnu manifestaciju te zahvalio se Udruzi Sonitus i svim zaslužnima na ovoj svjetlosnoj čaroliji koju su doveli u grad.

Na Portarati su tako posjetitelji mogli pogledali interaktivan svjetlosni performans “Magical Living Fountain” Puljana Morene i Martina Bastijančića koji su tijelima formirali fontanu koja se pokreće i pušta vodu na ubačen novčić, zatim su Ulicom Sergijevaca imali priliku uživati u instalaciji “Love birds” australske umjetnice Zare Pasfield, a riječ je o malim pticama koje će sva tri festivalska dana letjeti svjetlosnu rutu dijelom ulice gdje je postavljena i interaktivna svjetlosna instalacija “M” Zagrepčanina Filipa Borellija.

Mađarska skupina Fenyszorok Visual na Forumu je analognom grafoskopskom projekcijom osvijetlila sve fasade zgrada.

Visualia je prvi festival svijetla u Hrvatskoj a, kako navode organizatori, “sedam godina njegova postojanja dokaz je njegove vrijednosti s obzirom da Visualia predstavlja čaroliju i ljepotu novih tehnologija te na poseban način brendira Pulu.” Organizatori predviđaju da će festival u tri dana privući petnaestak tisuća posjetitelja.

Festival traje subote, do 21. rujna 2019. godine, a dodatne informacije mogu se pronaći na stranicama: http://www.visualia-festival.com/http://www.facebook.com/VisualiaFestival/.

Fotogalerija na linku:

https://www.facebook.com/pg/pulskasvakodnevnica/photos/?tab=album&album_id=2263008723811197

Pin It on Pinterest