Valter Flego zadužen za program Digitalna Europa vrijedan 9,2 milijarde eura

PULA – Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego izabran je za izvjestitelja Europskog parlamenta za novu uredbu o programu Digitalna Europa, čiji je prvi prijedlog vrijedan 9,2 milijarde eura. Prema postojećem prijedlogu, program Digitalna Europa obuhvaća ulaganja u pet ključnih digitalnih sektora – superračunala, umjetnu inteligenciju, kibersigurnost, napredne digitalne vještine te digitalnu transformaciju gospodarstva i društva. Za njezinu provedbu bit će zadužena Margrethe Vestager, predložena za izvršnu potpredsjednicu Europske komisije za digitalna pitanja i tržišno natjecanje i jedna od najutjecajnijih članica buduće Komisije, što govori o važnosti programa za naredno razdoblje. 

Flego je time postao prvi hrvatski zastupnik u ovom sazivu Europskog parlamenta kojem je dodijeljen rad na vlastitom novom predmetu ispred Odbora za industriju, istraživanje i energetiku čiji je član. 

– Drago mi je da su Odbor i moja politička grupacija prepoznali moj interes za ovu temu i dali mi ovu odgovornost. Zadovoljan sam što ću imati mogućnost sa svojim timom sudjelovati u kreiranju važne europske politike za buduće razdoblje, jer iz ovog programa će se moći financirati projekti kao što su superračunala za fakultete, napredna tehnologija u zdravstvu, obrazovanje u području IT vještina i sva ostala područja onoga što zovemo digitalnom tehnologijom i digitalnim društvom, istaknuo je Flego.

Digitalna Europa jedan je od najvažnijih novih programa Europske unije čiji je cilj jačanje tehnološke neovisnosti Europske unije i konkurentnosti Europe u svjetskoj digitalnoj ekonomiji, a Flego je ispred Europskog parlamenta zadužen za kreiranje uredbe o programu.

Prvi nacrt programa Digitalna Europa predložen je u lipnju 2018., a plan je da se do kraja ove godine završi trijalog između Komisije, Parlamenta i Vijeća te postigne dogovor kako bi Komisija sljedeće godine radila na provedbenim dokumentima programa. Zasad je prijedlog raspodjele unutar programa 2,7 milijarde eura za superračunala; 2,5 milijarde za umjetnu inteligenciju; 2 milijarde eura za kibersigurnost; 700 milijuna eura za razvoj digitalnih vještina te 1,3 milijarde eura za digitalnu transformaciju poduzetništva, javnog sektora i razvoj inovacijskih hubova. Flego je već u prvim susretima s glavnim direktorom DG CONNECT zatražio povećanje ukupnog proračuna za Digitalnu Europu, o čemu će se raspravljati u narednim mjesecima.

Pin It on Pinterest