Humanitarna utrka „Pregledom do osmijeha“

Povodom Dana ružičaste vrpce i Ružičastog mjeseca Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula i ove godine tradicionalno organizira humanitarnu utrku „Pregledom do osmijeha“. Utrka će se održati 6. listopada 2019. s početkom u 11.00 sati i startom na pulskoj Portarati. Zabavni program započinje već u 10.00 sati. 

Glavna utrka u apsolutnoj kategoriji, u kojoj mogu sudjelovati i muškarci i žene te djeca starija od 14 godina uz odobrenje roditelja i liječnika sportske medicine, dužine 6.300 m započinje na pulskoj Portarati u 11.00 sati. Trči se pulskim ulicama u 4 koncentrična kruga, uključujući i uspon na Kaštel, a cilj je na Portarati. 

Uz utrku, istovremeno će se održati i rekreativna šetnja koja također kreće s Portarate odmah nakon trkača. 

Trasa utrke i šetnje simbolizira dojku, ali i teški put koje žene liječene od karcinoma dojke moraju proći kako bi pobijedile ovu opaku bolest. 

Utrka je humanitarnog karaktera te startnina u iznosu od 60,00 kn ili više prikupljat će se kao dobrovoljni prilog namijenjen provođenju preventivnih i rehabilitacijskih programa u udruzi GEA. Svi sudionici utrke i šetnje dobivaju prigodni startni paket i promotivnu majicu. Po završetku utrke, nakon podjele prigodnih nagrada najuspješnijim trkačima, slijedi okrjepa pod pokroviteljstvom Istarske županije i Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije besplatna za sve sudionike utrke te uz simboličan prilog namijenjen udruzi Gea za ostale građane. Istarsku maneštru pripremat će Street food two, a sredstva za kupnju namirnica osigurala je Istarska županija. Zahvaljujući MedVid produkciji iz Pule utrka će se uživo prenositi na Facebook stranicama Medvid produkcije i Kluba Gea. 

Tehnički organizator utrke je Atletski klub Medulin, a za mjerenje vremena, prijave i objave rezultata zadužen je CHIP TIMING d. o. o. Svi podatci o utrci dužine 6.300 m dostupni su na stranici www.geapula.hr, a prijave se zaprimaju na www.geapula.hr/prijave ili na dan natjecanja od 9.30 do 10.30 na Portarati. Sudi Zbor atletskih sudaca Pula. Prepozicije natjecanja i detalji utrke objavljeni su na internetskim stranicama www.asi.com.hr i www.geapula.hr. 

Program na Portarati počet će već u 10.00 sati. Za zabavni program bit će zadužena grupa Arsenal i voditeljica Dorina Tikvicki. Hrvatsko društvo skladatelja ZAMP omogućilo je besplatnu reprodukciju glazbe. 

Klub žena Gea na Portarati će imati info-punkt na kojem će građani moći dobiti edukativni materijal o ranom otkrivanju raka dojke, informirati se o samopregledu dojke, preventivnim i rehabilitacijskim programima koje provodi Klub Gea te isprobati i po promotivnim cijenama kupiti prirodne čajeve, tinkture i zdravu kozmetiku OPG-a Vesna’s Naturals. Pridružit će nam se i djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije koji će također dijeliti edukativni materijal u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. 

U dogovoru s Turističkom zajednicom Grada Pule pulski će divovi i velik rotor u Šijani od petka 4. do nedjelje 6. listopada 2019. svijetliti u ružičastoj boji, a pulski obrtnici i poduzetnici koji imaju trgovine i druge poslovne prostore u centru Pule te u trgovačkim centrima svoje će izloge urediti u ružičastoj boji sa znakom ružičaste vrpce i porukom „Pregledom do osmijeha“. 

Utrka promovira zdrave navike i tjelesnu aktivnost, koja je uz zdravu prehranu neophodna za očuvanje zdravlja, a cilj nam je ukazati na problem raka dojke i uputiti žene da redovito odlaze na preventivne pregleda. Nažalost, stopa smrtnosti kod žena oboljelih od raka dojke je izuzetno velika. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije rak dojke je vodeće sijelo raka kod žena u Istarskoj županiji, ali i svijetu, Europi i Hrvatskoj. Također vodeći je uzrok prerane smrti žena. Više od četvrtine žena (26 %) oboljelih od raka u Istarskoj županiji oboljelo je upravo od raka dojke, a godišnje se bolest otkrije kod 128 žena, odnosno oko 50 žena umire zbog ove bolesti. 

Procjenjuje se da će svaka deveta žena u Istarskoj županiji oboljeti tijekom života od raka dojke. Broj oboljelih žena sve je veći nakon 45. godine starosti, no oboljevaju i mlađe žene (u Istarskoj županiji evidentirane su oboljele u dobi od 25 godina nadalje). 

U Republici Hrvatskoj godišnje oboli gotovo 2.750 žena, a umre ih više od 850. 

Klub Gea kao neprofitna organizacija koja djeluje već dvadeset i jednu godinu pruža psihosocijalnu pomoć ženama oboljelima i operiranima od raka dojke, podiže svijest stanovništva o važnosti prevencije i ranom otkrivanju raka dojke te pruža kvalitetnu postoperativnu rehabilitaciju liječenim ženama. 

Za aktivnosti i projekte koje provodimo neophodna su nam novčana sredstva kojima financiramo ciljane medicinske vježbe i limfnu drenažu koje provode posebno educirane fizoterapeutkinje te savjetovališta liječnika onkologa koji pružaju stručnu pomoć oboljelima od karcinoma dojke. Na raspolaganju je i stručna pomoć fitoterapeuta o održavanju zdravlja na prirodan način, liječnika nutricionista i farmaceuta o prilagođenoj prehrani i dodacima prehrane te psihoterapeuta o suočavanju s bolešću i njenim posljedicama, kao i oporavku i usvajanju novih vještina i navika. 

Zahvaljujući kontinuiranom radu i stalnom širenju aktivnosti, klub Gea prepoznat je kao udruga od velikog značaja za lokalnu zajednicu. Zahvaljujemo na potpori Gradu Puli koji podržava naš rad četirima projektima (savjetovalište liječnika onkologa, institucionalna 

podršku te organizacija Dana narcisa i Humanitarne utrke „Pregledom do osmijeha“) te Istarskoj županiji, čija financijska potpora projekta limfne drenaže i ciljanih medicinskih vježbi omogućava provođenje ove, za članice najtraženije, ali ujedno za Klub najskuplje usluge. Budući da dodijeljene financijske potpore pokrivaju od 50 do 70 % troškova pojedinih projekata, od velike su nam važnosti sredstva koja prikupimo humanitarnim akcijama stoga zahvaljujemo svim građanima koji se odazivaju na naše akcije kao i svim dosadašnjim donatorima, koji su nam omogućili da tijekom dvadeset i dvije godine svog djelovanja Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula doprinosimo podizanju svijesti o javnozdravstvenom problemu raka dojke te poboljšanju kvalitete života oboljelih žena. 

Pridružite nam se u nedjelju 6. listopada u 10.00 sati na pulskoj Portarati! 

Trčite ili prošećite s nama i prenesite poruku 

„Pregledom do osmjeha“ 

jer rak je izlječiv ako se na vrijeme otkrije! 

ORGANIZATORI: Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula uz tehničku podršku Atletskog kluba Medulin 

POKROVITELJI: Grad Pula, Istarska županija, Turistička zajednica Grada Pule, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije 

SPONZORI: Benussi, Tehnomont, Med eko servis, Albanež, Žiković, Penta, Turistička zajednica općine Medulin, Implanto-protetski centar Ćatović, HrZip, MedVid, MASHNA, Flor D’Jana, Chiavalon, Tomaž, grupa Arsenal, Tekop Nova, Street Food Two, Vesna’s Naturals, frizerski salon Charm, Enduro, My Time, Tržnica Pula, Brionka, Klaudia voće, HoReCa, Tiskara Nova 

MEDIJSKI POKROVITELJI: Rovinj FM, Glas Istre, Istra IN, Laganini FM, Rado Istra, La Voce, Medulin FM, Radio Maestral, TV Nova Pula, TV Istra, 5 portal, Regional Express, Radio Labin, Pulska svakodnevnica 

ZAHVALA NA PRAĆENJU: HR Radio Pula 

Pin It on Pinterest