Obilježen Dan kravate u Puli

Danas je u Puli svečano obilježen  svjetski i hrvatski  Dan kravate na kojem je tradicionalno sudjelovala  Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula,  a sudjelovale su i OŠ Centar i OŠ Monte Zaro te suradnici ustanove Academia Cravatica.

Obilježavanju se pridružio i gradonačelnik Boris Miletić koji je vezao kravatu na spomeniku Jamesa  Joycea na terasi  Caffe bara Uliks.
Tome je prethodilo sudjelovanje zamjenika gradonačelnika Roberta Cveka  zabavno-obrazovnom programu o kravati  kojeg su pripremili učenici Škole za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam pod mentorstvom školske knjižničarke Željke Kondić Dabo. Zatim je u Parku kralja Petra Krešimira IV. zamjenik gradonačelnika vezao kravatu na bisti Matka Laginje. Predstavnik Academije Cravatice Dino Bedrina ovom je prilikom prisutnima predstavio  simboličke vrijednosti kravate. U ovoj prigodi Dana kravate učenici su svezali kravatu i na biste Nikole Tesle i Mate Balote.

Kravata se kao izvorni hrvatski proizvod raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu  u sastavu jedinice Crabatten (njemački za Hrvate). Kravata je u suvremenom svijetu postala neizostavni modni detalj muškaraca iz cijeloga svijeta, ali i jedan od najvažnijih simbola koji se i imenom poistovjećuje s Hrvatima, a koji je danas nakon slavne fotografije iz 2003. izravno povezan s pulskim amfiteatrom.

Budući da se spomenik Jamesu Joyceu nalazi na terasi Caffe bara Uliks koji danas obilježava 30. Obljetnicu postojanja i rada, ovom je prigodom  gradonačelnik čestitao vlasniku Denisu Bimbašiću  na uspješnom radu ovog kultnog pulskog ugostiteljskog objekta.

Pin It on Pinterest