Neprepoznatljiva Istra 1961 izgubila od Varaždina

Piše: Stefan Bošnjak

Nakon reprezentativne stanke i prijateljske utakmice protiv Orijenta koju je Istra 1961 pobijedila sa 3-1. Uslijedila je nova bitna prvenstvena utakmica, ona u Varaždinu protiv konkurenta za ostanak u ligi.

Dosta nadmetanja na samome početku utakmice na sredini terena sa time da je Istra prvih nekoliko minuta pritisnula Varaždince te se težište igre preselilo na polovicu domaćina. Obje strane uglavnom traže prilike dugim dodavanjima i preskakanjem igre. Prva prilika pripala je Varaždinu, u 12′ jednu odbijenu loptu Benko udara „iz prve“ ali njegov udarac odlazi daleko pored gola. U nastavku, u 13′ Djou također pokušava snažnim udarcem, a Čondrić uz male poteškoće spašava Istru. Nanizale su se prilike Varaždinaca koji su i u 14′ ponovno zaprijetili. Mehdikhani je izmiješao Pulsku obranu, ali njegov udarac ide pored gola. Prvi udarac Istre dogodio se u 15′ minuti kada nakon brzog kontra napada lopta dolazi do Pavića koji ulazi u kazneni prostor Varaždina, ali lopta mu odlazi preko noge te njegov pokušaj nije bio opasan. U 26′ iz slobodnog udarca Lončar sa dvadesetak metara puca snažno ali visoko preko gola. Osim pokušaja Pavića u 15′ Istra nije kvalitetno zaprijetila u prvih 30 minuta. U 40′ Đurasek iz slobodnog udarca puca direktno u Čondrića koji sa lakoćom brani njegov pokušaj. U 42′ brzo izvedeni korner prevario je obranu Istre, Posavec ubacuje na glavu Benka ali on ponovno puca pored gola. U 43′ branič Varaždina krivo procjenjuje let lopte koja dolazi do Lončara koji se nalazio u kaznenom  prostoru domaćina, te Lončar puca umjesto da daje povratnu loptu za slobodnog Obenga koji se sjurio prema šesnaestercu Varaždina, te Istra ponovno ne iskorištava vrlo dobru priliku. Pred sami kraj prvoga poluvremena, i Istra i Varaždin pokušali su šokirati jedne druge, te su u napade išli sa većim brojem igrača. Na poluvrijeme se ipak otišlo rezultatom 0 – 0.

U drugome poluvremenu, prva prilika dogodila se u 49′ kada se Obeng sjurio prema kaznenom prostoru domaćina, izborio slobodan udarac za Ćužu koji iz slobodnog udarca puca vrlo blizu stative domaćeg gola. U 51′ iz slobodnog udarca na dvadesetak metara, Benko puca visoko preko gola. Neopreznom Obengu u 54′ loptu oduzima Zkalčić, koji se sjurio prema gostujućem golu i zapucao, ali i ovoga puta pored gola. U 59′ nova prilika za domaćine. Mehdikhani je ubacio a Štefulj puca pored gola. Ulaskom Močinića Istra je ubrzala svoju igru na malo višu razinu. Prva prava prilika Istre u 72′ Ivančić i Lončar su kombinirali na rubu kaznenog prostora domaćina, te Lončar puca snažno, a Nevistić skreće u korner. U 83′ najveća prilika Istre. Gržan oduzima loptu igračima Varaždina, a zatim puca, Nevistić brani te se lopta odbija do Ćužea koji puca snažno, a Nevistić ponovno vrlo dobro brani i skreće u korner. U 86′ Varaždin uzvraća preko Lisakovicha koji glavom puca neprecizno pored gola. Kao što je već postao običaj, Istra ponovno prima gol u posljednjim minutama susreta. Prvo Ćuže katastrofalnim dodavanjem predaje loptu Varaždinu koji pokreće brzi kontra napad, lopta dolazi do Lisakovića na lijevu stranu koji vara obranu Istre te ubacuje na glavu Benka koji lakoćom pogađa za 1 – 0 u 87′. Do kraja utakmice Istra je pokušala sa svim igračima napasti međutim nije uspjela stvoriti niti jednu konkretnu priliku. Utakmica je završila pobjedom Varaždina rezultatom 1 – 0.

Potupuno zaslužena pobjeda Varaždina. Nakon odlične igre na otvaranju sezone, ovo je bila neprepoznatljiva Istra 1961 koja je tek pred sami kraj utakmice protiv izravnog konkurenta  za ostanak  u ligi uspjela stvoriti pravu priliku. Varaždin se priključio svim konkurentima te se sada Istra, Varaždin i Slaven Belupo nalaze na tablici sa istih 10 bodova, dok je na dnu ljestvice Inter koji ima 7 bodova. Istru 1961 čeka još teža utakmica u nedjelju, 27.10.2019. kada u Pulu dolazi oduvijek neugodan protivnik – Lokomotiva iz Zagreba. Utakmica sa Lokomotivom igra se u  15:00h.

Istra 1961: Čondrić 6.0, Pavić 6.0, Tomašević 5.5, Bosančić 5.5 ,Franić 6.0, Lončar 6.0, Galilea 6.0, Ivančić 6.0 (od 73′ Bušnja), Gržan 6.0, Ćuže 5.5 ( od 89′ Komšić), Obeng 6.0 (od 60′ Močinić).

Varaždin: Nevistić, Prce, Stolnik, Adžić, Štefulj( od 69′ Glavica), Posavec (od 45′ Lisakovich), Djou, Đurasek, Tkalčić, Benko, Mehdikhani (od 75′ Kolarić)

Pin It on Pinterest