Izložba Jelene Bračun i Ide Loher “Ženske stvari”

Jelena Bračun i Ida Loher u petak 13. svibnja, ovoga puta sigurno puta sretnog, u Dnevnom boravku Rojca otvorit će svoju izložbu „Ženske stvari“. Izložba ostaje otvorena do 3. lipnja 2022. godine.

Kako same autorice kažu, „Biti umjetnik danas je izazovno. Biti žena i umjetnica još je teže. Dnevne obaveze i konstantna briga o organizaciji svih aspekata života teško je uskladiva sa aktivnim bavljenjem umjetnošću. Nije čudo da su umjetnici, uglavnom muškarci, u prošlosti za stvaranje svojih najvećih dijela trebali mir, slobodu stvaranja – i nekog da se brine za kuhanje, spremanje i organizaciju svakodnevice.“

Jelena Bračun diplomirala 2005. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na nastavničkom odsjeku, nakon čega je 2010. magistrirala video na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani s temom Vrijeme i prostor u fotografiji, filmu i videu. Imala je desetak samostalnih i više skupnih nacionalnih i međunarodnih izložbi. U svom umjetničkom radu bavila se grafikom, eksperimentalnim videom i animacijom, a trenutno joj je glavna umjetnička preokupacija fotografija. Suosnivačica je Udruge za promicanje vizualne kulture OPA i članica HDLU-a, a 2021. godine otvorila je obrt za umjetničko stvaralaštvo i kreativne usluge Art+. Svojom serijom fotokolaža „Prava žena, kriva žena“ pokušava odgovoriti na brojna pitanja. Koje je danas pravo žene na prikazivanje svog lika? Što žena smije biti, a što ne smije? Hoće li nas okolina optuživati da nismo dovoljno „žene“ ili smo previše „žene“?

Ida Loher diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je i zaposlena. Njen rad obilježen je ispreplitanjem umjetničkog, pedagoškog i aktivističkog djelovanja, a umjetničko izražavanje istraživanjem različitih formi. 2004. osnovala je kazalište za djecu i mlade Tigar teatar s I. M. Bitangom i L. Vukelićem, gdje se bavi produkcijom, likovnim oblikovanjem, edukativnim radionicama te performansom. Istraživanje medija proširuje i umjetničkim izražavanjem kroz fotografiju, video i crtež, koje je izlagala na nekoliko samostalnih i više skupnih izložbi. Suosnivačica je udruge za promicanje vizualne kulture OPA i članica HDLU-a. U svom multimedijalnom radu bavi se pitanjem odmora kao dubinskom potrebom, bez kojeg nema ispunjenog i istinski proživljenog života. Trenutci u kojima smo sami sa sobom, u kojima slažemo i sabiremo svoje misli, kao i oni u kojima se od tih misli odmaramo, važni su izvor pokretačke životne energije. 

Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Odgovori

Pin It on Pinterest