16.Dani vokalne glazbe – ”Brajši u spomen”

Šesnaesti Dani vokalne glazbe – “Brajši u spomen”,  pod pokroviteljstvom Grada Pule, Ministarstva kulture RH i Turističke zajednice Grada Pule, ove će se godine održati u Zajednici Talijana Pula (Circolo), u subotu, 26. listopada 2019.g s početkom u 19,00 sati. 

Ove godine uz naš tradicionalni koncert u subotu, slavimo i 160. obljetnicu rođenja  ”Matka Brajše Rašana” i to u petak 25.10.2019.g predavanjem Nuše Hauser, dokumentaristice Centra za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre, o Matku Brajši Rašanu.

Subotnji svečani koncert uveličati će Zbor Umjetničke Škole ”Matko Brajša Rašan” iz Labina koji isto ove godine obilježavaju 160. obljetnicu rođenja Matka Brajše Rašana.

Raznovrsnim programom predstaviti će se i Mješoviti zbor KUD-a ”Ive Jurjević” iz Omišlja, a naši inozemni gosti ove godine su Muški pjevački zbor ”Delfin” iz Izole sa vrlo raznolikim repertoarom narodnih pjesama slovenske i hrvatske Istre. 

Kao lijepi intermezzo ove godine se pobrinuo Trio kojeg čine Leonardo Rojnić, Anamarija Bukovnik i Letizia Ulika Roce bogato nagrađivani učenici Srednje Glazbene Škole Ivan Matetić Ronjgov iz Pule. I naravno tu su domaćini-organizatori MZ KUD-a ”Matko Brajša Rašan”

Kao i svake godine, zborski  će sudionici izvesti po jednu Brajšinu skladbu te na kraju susreta tradicionalno otpjevati istarsku svečanu pjesmu Krasna zemljo koju je na tekst dr.Ivana Cukona uglazbio Matko Brajša Rašan.

KUD “Matko Brajša Rašan” započeo je s organizacijom programa “Brajši u spomen” u rujnu 2004.g. i susret je već prvu godinu polučio veliki uspjeh, i potvrdio ga na susretima koji su se i narednih godina održali. 

Susret pjevačkih zborova pod nazivom “Brajši u spomen” okuplja zborove koji na repertoaru imaju po jednu skladbu skladatelja Matka Brajše Rašana i skladbe po vlastitom odabiru. Partiture svih izvedenih skladbi se kopiraju, uvezuju i poklanjaju svim zborskim sudionicima manifestacije – što doprinosi popularizaciji kako istarskih skladatelja, tako i skladatelja iz onih krajeva iz kojih gostujući zborovi dolaze. Svečanost se završava zajedničkom pjesmom, zakuskom i druženjem članova zborova i njihovih dirigenata. 

KUD”Matko BRAJŠA RAŠAN” ove godine slavi 68 godina neprekinutog rada i postojanja što govori o tradiciji i ljubavi koju članovi društva ulažu u vokalni glazbeni izraz.

 Kroz sve ove godine kroz kulturni amaterizam promovira istarsku i hrvatsku glazbenu kulturu, pogotovo onu karakterističnu istarsku ljestvicu koju ovom manifestacijom štitimo od zaborava, kao i  narodne napjeve na istarskoj ljestvici koje je i sam Matko Brajša Rašan sakupljao. 

Matko Brajša Rašan utrnuo je put istarske glazbe sa zapisivanjem istarskih napjeva i cilj domaćina ove tradicionalne svečanosti, KUD-a “Matko Brajša Rašan”, je sačuvati spomenutog skladatelja od zaborava.

Na taj način čuvamo i od zaborava naš jedinstveni istarski glazbeni idiom, i imamo prigodu prezentirati i promovirati istarsku ljestvicu koja je uvrštena na  UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne  baštine.

Ulaz na koncert je slobodan. 

Pin It on Pinterest