Dorotea Mezej i Alina Subašić pobjednice gradskog natjecanja u čitanju naglas

Dorotea Mezej, učenica 5. razreda OŠ Divšići, i Alina Subašić, učenica 8. razreda OŠ Veli Vrh, pobjednice su ovogodišnjeg gradskog natjecanja u čitanju naglas za učenike od 3. do 8. razreda osnovne škole.

U Mjesecu hrvatske knjige, manifestaciji koja se održava od 15. listopada do 15. studenog, Narodna knjižnica i čitaonica “Vlado Gotovac” Sisak i Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež organiziraju 7. natjecanje u čitanju naglas za učenike 3. – 8. razreda osnovne škole.

Gradska knjižnica i čitaonica Pula, kao županijska matična knjižnica, 22. listopada u Središnjoj knjižnici organizirala je gradsko natjecanje u čitanju naglas.

Sudionici su se natjecali u dvije starosne kategorije: mlađa (učenici 3., 4. i 5. razreda) i starija (učenici 6., 7. i 8. razreda), predstavili su knjigu po vlastitom izboru, uz preporuku učitelja mentora, školskog ili dječjeg knjižničara.

U ovogodišnjem gradskom natjecanju u čitanju naglas sudjelovalo je ukupno 11 učenika iz 8 osnovnih škola Pule i Puljštine (OŠ Vodnjan-Dignano, OŠ Tone Peruška, OŠ Veli Vrh, OŠ Centar, OŠ Divšići, OŠ Monte Zaro, OŠ Šijana, OŠ Kaštanjer), koje je pripremilo 10 mentora.

Članovi prosudbene komisije, koja je odlučila o najboljim natjecateljima, bili su: Aleksandar Bančić, dramski pedagog iz Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula, Sandra Išić, učitelj radni terapeut iz Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula, Vanesa Begić, novinarka i urednica priloga Ružmarin u Glasu Istre i Nadija Crkvenac, knjižničarka Dječjeg odjela Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

Prosudbena komisija, koja je ocjenjivala kreativnost uvodnog dijela, jasnoću i razgovjetnost čitanja, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam, pohvalila je ovogodišnjih odabir knjiga iz kojih su čitani ulomci.

Najuspješnija u mlađoj kategoriji bila je Dorotea Mezej iz OŠ Divšići, drugo mjesto osvojio je Lana Ličen iz OŠ Centar, a treće mjesto Ana Vujica iz OŠ Šijana, dok je u starijoj kategoriji prvo mjesto osvojila Alina Subašić, učenica OŠ Veli Vrh, Nikolina Kelava iz OŠ Šijana, drugo, a Maria Andrić iz OŠ Tone Peruška treće mjesto.

Iznimnu pripremljenost i zavidne nastupe ostvarili su i ostali natjecatelji: Nora Černac, Tessa Jurčić, Sara Legović, Dora Vodopija i Deni Delbianco.

Natjecatelje su pripremili mentori: Biserka Butković Mrdeža, Biljana Matković, Aleksandra Antonović-Kadum, Jasna Žabčić, Sanja Triska Škrinjar, Josip Rajić, Daria Divšić, Gordana Ružić-Stanojević i Vladimir Papić.

Pobjednici gradskog natjecanja u čitanju naglas predstavljat će grad Pulu na županijskom natjecanju koje će biti održano u utorak, 29.  listopada 2019. godine u 10 sati u Središnjoj knjižnici.

Natjecanje u čitanju naglas organizira se s ciljem poticanja i popularizacije knjiga, čitanja i čitanja naglas, razvijanja ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena, unapređenja čitalačkih sposobnosti učenika, naglašavanja čitanja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja, poticanja usmenog izražavanja i razvijanja motivacijskih sposobnosti.

Pin It on Pinterest