Vlak u snijegu i Čaruga uz slobodan ulaz u Kinu Valli

Povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine u suradnji s Kino Mrežom, u kinu Valli će se 27. listopada prikazana dva iznimno vrijedna ostvarenja domaće kinematografije –  dječji klasik Vlak u snijegu (1976.) Mate Relje i Čaruga(1991.) Rajka Grlićau spomen na Ivu Gregurevića, koji je svoju prvu veliku samostalnu ulogu ostvario upravo u ovom filmu.

Vlak u snijegu klasik je hrvatske dječje književnosti koji je postao i klasik domaćeg filma. Mato Lovrak je knjigu o prijateljstvu i zajedništvu napisao 1931. godine, odavno je dio obavezne lektire koju djeca rado čitaju. Iako je od njegova snimanja prošlo više od četiri desetljeća, film je i dalje relevantan dječjim i odraslim gledateljima zbog svoje univerzalne poruke. Glavne uloge odigrali su Slavko ŠtimacGordana Inkret i Željko Malčić a glazbu za film napisao je Arsen Dedić, uključujući i svevremensku pjesmicu Kad se male ruke slože. Film će se prikazati u 11 i 19 sati.

Ivo Gregurević (1952. – 2019.) apsolutno je neizbježna figura kada je riječ o hrvatskom filmu i televiziji, glumac autentične pojave i golemog glumačkog potencijala. Nije pretjerano reći da bez njega nije snimljen gotovo niti jedan važniji hrvatski naslov od osamostaljenja jer je Gregurević tijekom svoje iznimne karijere glumio u devedesetak filmova, 19 televizijskih serija i tridesetak kazališnih predstava. Prijelomnu ulogu karijere odigrao je upravo u Čarugi, prvom i jedinom vesternu Rajka Grlića temeljenom na noveli Ivana Kušana. Film opisuje istinite događaje iz života slavonskog razbojnika Jovana Stanistavljevića Čaruge, kojeg je majstorski utjelovio Gregurević. “Ivo je igrao različite fantastične uloge, razne karaktere, tipove, ali nisam ga nikad vidio da je s većom strašću nešto na ekranu napravio negoli tog Čarugu”, izjavio redatelj Rajko Grlić povodom glumčeve smrti u siječnju ove godine. Film je na rasporedu u 21:00.

S budžetom od milijun dolara, Čaruga je bio najskuplji hrvatski film, što je rezultiralo odličnim produkcijskim uvjetima – fotografijom svjetskih standarda, raskošnom scenografijom i kostimografijom te uvjerljivom rekonstrukcijom razdoblja koje opisuje.

Pin It on Pinterest