Bez rizika do novog domaćeg poraza

Piše: Stefan Bošnjak

Nastavlja se loša izvedba nogometaša Istre 1961. Poraz u zadnjim trenutcima utakmice u Varaždinu ostavio je negativan efekt na psihološko stanje pulskih nogometaša. Pri rezultatu 0 – 0, Mario Ćuže imao je priliku riješiti susret, ali nakon njegovog promašaja Lokomotiva je riješila susret.

Utakmica je započela vrlo oprezno sa obje strane. Nakon prvih par minuta ispitivanja na terenu, Lokomotiva je prva došla do prilike. U 4’ Uzuni je primio jednu loptu na desnoj strain Istrinog kaznenog prostora te pucao, ali njegov udarac odlazi pored gola. Do prve istrine polu-prilike se čekalo do 11’ kada Grujević ubacuje sa desne strane na glavu Ivančića koji slabim udarcem pogađa golmana gostiju – Grbića. Istra je uglavnom prepustila loptu Lokomotivi I pokušavala iz kontri I polu-kontri. Nova prilika Istre u 16’. Danas solidni Denis Bušnja prolazi obranu Lokomotive te ulazi u kazneni prostor, a zatim puca no međutim njegov udarac odlazi u blok koji sa lakoćom hvata Grbić. U 19’ Sammir pokreće napad Lokomotive, lopta dolazi do Jakića koji sa 25 metara puca preko gola. Vrlo sadržajnih prvih 25 minuta gledalo se na Aldo Drosini. Nesvakidašnja situacija u 27’. Golman gostiju uzima loptu u ruke nakon dodavanja svoga igrača, a glavni sudac utakmice Matoc pokazuje na indirektni udarac malo unutar kaznenog prostora Lokomotive. Pavić je dodao za Grujevića koji iz „mrtvog“ kuta puca snažno u Grbića koji loptu mora skrenuti u korner. U nastavku, nakon kornera lopta dolazi do Grujevića na desnu stranu koji ubacuje u šesnaesterac, lopta dolazi do Galilee koji je neprecizan sa 16 metara. U prvome poluvremenu, najbliže pogodku bila je Lokomotiva. U 31′ Marković ubacuje sa lijeve strane za Kastratija koji pogađa stativu, a nekoliko sekundi kasnije lopta dolazi do Karačića koji puca preko gola sa 16 metara. U 38′ Karačić ubacuje sa desne strane za Uzunija koji glavom puca a Čondrić odličnom obranom skreće u korner. U 42′ Uzuni se sjurio sam prema Čondriću i ušao u kazneni prostor, a Čondrić vrhunskom obranom ponovno spašava Istru 1961.  

U drugome poluvremenu, Istra je pokušavala izaći sa više igrača prema naprijed međutim nije urodilo plodom, te prilike nastavlja nizati Lokomotiva. U 53′ udarac Kastratija iz kosa Čondrić ponovno brani. U 59′ nova prilika za goste. Sammir daje za Uzunija koji pogađa stativu drugi puta. U 69′. Nakon kornera akrobatski pokušava Uzuni, ali lopta ide pored gola. U sljedećih dvadesestak minuta nije bilo situacija već samo borba na sredini terena te bezidejna Istra u napadu. U 84′ najbolja prilika Istre, Močinić je presjekao krivo dodavanje igrača Lokomotive, dao za Obenga, a on proslijeđuje Ćuži koji pokušava pogoditi suprotni kut, ali najbolji strijelac Istre 1961 ostaje neprecizan. I naravno kako zlatno pravilo nogometa kaže “Ako ne pogodiš, to će ti se osvetiti”. I tako je i bilo. Uzela je Lokomotiva loptu, krenula u kontra napad, lopta dolazi na lijevu stranu do Tolića koji ulazi u kazneni prostor Istre, pokušava ubaciti te se lopta odbija od Rufatija njemu natrag u noge, a zatim Tolić iz drugog pokušaja puca i pogađa za 0 – 1. Pokušala je Istra spasiti bod preko Gržana u 86′ koji puca snažno sa ruba kaznenog prostora, ali Grbić hvata. Lokomotiva je stavila točku na i u 92′ kada Tolić nakon slobodnog udarca ubacuje za Tucija koji „iz prve“ snažno pogađa za konačnih 0 – 2. U 94′ Komšić se izborio za jednu loptu na rubu kaznenog prostora te pucao, ali nije uspio smanjiti prednost gostiju.

Nakon odličnog otvaranja sezone kada je na krilima Ćužea Istra 1961 iznenadila cijelu ligu, logično je bilo za očekivati da će upravo Ćuže biti najveća meta obrambenih igrača protivničkih momčadi. Većinu utakmica Ćuže je zatvoren te bi se upravo zbog tog fokusa na jednog igrača, ostali napadači trebali iskazati, međutim to u slučaju Istre 1961 nije tako jer osim Ćužea, kreacija u napadu je vrlo loša. Istra 1961 na prijelaznome roku mora pod hitno pronaći adekvatne napadače koji žele i mogu ići u rizik, jer „tko ne riskira, taj ne profitira“. Svoju sljedeću utakmicu Istra 1961 igra već u srijedu kada na Aldo Drosinu dolazi Inter iz Zaprešića u sklopu osmine finala Hrvatskog kupa. Utakmica sa Interom igra se 30.10.2019. sa početkom u 16h.

Istra 1961: Čondrić 6.0, Rufati 5.5, Bosančić 5.5, Galilea 5.5, Bušnja 6.5, Močinić 6.0 (od 88′ Komšić), Ivančić 6.0 (od 62′ Gržan), Grujević 5.5, Lončar 6.0 ( od 73′ Obeng), Pavić 6.0, Ćuže 5.5.

Lokomotiva: Grbić, Marković, Uzuni, Budimir ( od 84′ Tuci), Sammir (od 89′ Halilović), Mersinaj, Cokaj, Kolinger, Kastrati (od 64′ Tolić), Jakić, Karačić.

Pin It on Pinterest