Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Valter Flego potpisali Sporazum o suradnji

Flego: U EU imamo trijalog Parlamenta, Vijeća i Komisije, doma nam je potreban trijalog politike, privatnog sektora i znanstvene zajednice

PULA – „Na samom početku svog mandata prije nekoliko mjeseci najavio sam da ću raditi na formiranju mreže suradnika, institucija, pojedinaca, udruga, sveučilišta i poduzetnika, kako bismo zajedno radili u interesu RH i EU-a. Danas smo po tom pitanju učinili vrlo važan i ozbiljan korak“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego prilikom današnjeg potpisivanja Sporazuma o suradnji sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli, odnosno rektorom Sveučilišta – prof. dr. sc. Alfio Barbieri.

– U EU imamo trijalog Parlamenta, Vijeća i Komisije, doma nam je potreban trijalog politike, privatnog sektora i znanstvene zajednice, kazao je Flego. 

Barbieri i Flego danas su se i službeno obvezali da će zajednički raditi na povezivanju hrvatske znanosti i gospodarskog sektora s aktivnostima zastupnika u EP-u te surađivati u jačanju uloge hrvatskih znanstvenih i privrednih subjekata i njihovog sudjelovanja u programu Obzor Europa 2021–2027 – okvirnom programu za istraživanje i inovacije u EU. 

Rektor Barbieri naglasio je važnost sporazuma koji „potiče na dodatni razvoj sektora istraživanja i inovacija pri sveučilištu. Naša istraživačka aktivnost, posebice u STEM području, jest dobra, u samom vrhu Hrvatske, no želimo je dodatno jačati, brojčano i kvalitetom“. 

Flego je istaknuo da Hrvatska ne ulaže dovoljno u istraživanje i razvoj, te da smo sa svega 0.86% proračunskih sredstava izdvojenih za R&D na samo začelje među državama EU. „Kakvu poruku šaljemo znanstvenoj zajednici i našim mladima. Ne samo da ne izdvajamo dovoljno, Hrvatska nije u mogućnosti niti povući EU sredstva koja su nam na raspolaganju. Tako primjerice iz Horizona 2020, najvećeg programa za istraživanje i inovacije , RH povlači manje sredstava nego što u njega uplaćuje“ naglasio je Flego.

Potpisivanju Sporazuma o suradnji prisustvovao je i prorektor za suradnju, inovacije i transfer tehnologija izv.prof.dr.sc. Valter Boljunčić.

Flego je nakon potpisivanja sporazuma sa studentima razgovarao o budućnosti Europe te uz kratko predavanje odgovarao na upite o digitalizaciji obrazovnog sustava, njegovom pogledu na Brexit te kako on konkretno kao zastupnik može pomoći razvoju Istre i Hrvatske.

– Kao izvjestitelj za program Digitalna Europa smatram da je digitalizacija velika šansa za Hrvatsku. Brzina implementacije novih tehnologija čini razliku između lidera i followera. Vjerujem da Europa može biti globalni lider u tom polju, primjenjivom u svim sektorima. 

Sutra će Flego potpisati Sporazum o suradnji s riječkim sveučilištem kojeg zastupa rektorica Sveučilišta, prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija.

Pin It on Pinterest