Održana sjednica Sekcije Zajednice pustolovnog turizma ŽK Pula

Pustolovni turizam čest je motiv povratka gostiju u destinaciju

Zipline, biciklizam, planinarenje, kajaking, aktivnosti u okviru adrenalinskih parkova samo su neke od djelatnosti koje obavljaju predstavnici tvrtki koji su se ovaj tjedan okupili na sastanku Sekcije Zajednice pustolovnog turizma HGK – Županijske komore Pula, kako bi raspravljali o budućim aktivnostima. 

U Istarskoj županiji sve se više razvija segment pustolovnog turizma pa se i povećava broj tvrtki koje se bave tim oblikom turizma. „Izuzetno je važno okupiti što veći broj poslovnih subjekata koji će djelovati organizirano i zajednički kreirati planove rada i aktivnosti u cilju unaprjeđenja poslovanja struke, a to je bio i motiv osnivanja Sekcije Zajednice pri Komori“ rekla je njena predsjednica Katarina Dobrić Dabić (Sport Plus d.o.o.).

Intencija je tvrtki koje se bave pustolovnim turizmom osmisliti aplikaciju za mobilne uređaje koja bi sadržavala informacije o mogućnostima bavljenja pustolovnim turizmom u destinaciji te o pružateljima tih usluga. Aktivnosti pustolovnog turizma vrlo često odvijaju se već u predsezoni te posezoni i čest su motiv povratka gostiju u destinaciju.

Članovi Sekcije Zajednice pustolovnog turizma ističu kako svoju djelatnost vrlo često obavljaju uz područja koja su zaštićeni dijelovi prirode. Mahom je riječ o područjima na otvorenom, ponekad neuređenom prirodnom okruženju ili u posebno uređenim i opremljenim mjestima koja zbog svojih specifičnosti mogu predstavljati rizik za učesnike – korisnike.

Iz tog razloga, Zajednica pustolovnog turizma HGK djeluje na nacionalnoj razini i imala je veliku ulogu u donošenju Zakona o pružanju usluga u turizmu i provedbenih propisa. Podsjećamo kako na temelju Zakona, od 1. siječnja 2018., svi subjekti koji pružaju turističke usluge aktivnog i pustolovnog turizma, moraju angažirati ili zaposliti osobe koje imaju odgovarajući certifikat kojim se utvrđuje sposobnost i razina vještine obavljanja pojedine aktivnosti. Pohađanjem programa edukacije za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi koji HGK i Hrvatska gorska služba spašavanja provode stječe se jedno od priznatih uvjerenja/certifikata.

Na temelju zakonskih ovlasti Zajednica je donijela inicijalni popis od 16 aktivnosti koje se smatraju turističkim uslugama aktivnog i pustolovnog turizma, a koje su dostupne na internetskoj stranici HGK na poveznici: https://www.hgk.hr/s-turizam/turisticke-usluge-aktivnog-i-pustolovnog-turizma-popis-aktivnosti

Članovi Sekcije Zajednice zaključili su kako je zajednička suradnja između pružatelja usluga, zakonodavca i institucija temelj daljnjeg razvitka pustolovnog turizma koji se dokazuje kao izvrstan put za produžavanje predsezone i posezone u Istri. Stoga će se rad Sekcije Zajednice i dalje usmjeravati ka edukaciji, prevenciji i očuvanju prirode uz sigurno korištenje njenih blagodati na zadovoljstvo kako domicilnog tako i stranog gosta.  

Pin It on Pinterest