Klub žena IDS-a: svijet bez nasilja i uznemiravanja je moguć

PULA – Klub žena IDS-a i ove se godine priključio obilježavanju 25. studenog – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i međunarodnoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. Ovogodišnja kampanja  #RatifyILO190 fokusirana je na okončanje rodno uvjetovanog nasilja i uznemiravanja u svijetu rada, a Klub žena IDS-a postao je dijelom velike zajednice od 6000 organizacija i globalnih napora, pokrenutih 1991. godine od strane  Women’s Global Leadership (Centar za globalno liderstvo žena) SAD.

Za razumijevanje rodno uvjetovanog nasilja i uznemiravanja u svijetu rada i njegovo zaustavljanje potrebno je razumjeti uvijete ekonomske nesigurnosti žena, nasilje nad ženama u partnerskim vezama i neplaćeni rad žena kao važna pitanja.  

– Za razumijevanje dvostrukog opterećenja žena, opterećenja obiteljskim i profesionalnim obavezama važno je shvatiti da više od 75% neplaćenog rada u svijetu obavljaju žene. Briga o ovisnim članovima obitelji, bilo da se radi o djeci ili odraslim osobama još je uvijek pretežito na leđima žena i u našim zajednicama. Stoga, Klub žena IDS-a zagovara politike koje olakšavaju usklađivanje obaveza obiteljskog i profesionalnog života žena i koje osiguravaju javne servise za brigu o ovisnim članovima obitelji kao što su dječje jaslice, vrtići i usluge za starije osobe istaknula je Sandra Ćakić Kuhar, predsjednica Kluba žena IDS-a. 

Nasilje u partnerskim vezama ima veliki utjecaj na žene u svijetu rada, smanjuje njihov radni učinak, posvećenost poslu i produktivnost, što može rezultirati financijskim i materijalnim ograničenjima za žene. Borba protiv svih oblika nasilja nad ženama trajna je zadaća cijelog društva. 

Klub žena IDS-a zato pozdravlja najavljene izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku u smjeru pooštrenja sankcija za počinitelje nasilja. Naime, pravosuđe na bezuvjetne zatvorske kazne osuđuje ispod 10% svih počinitelja nasilja, dok su ostali kažnjeni relativno blagim novčanim kaznama, odnosno uvjetnim zatvorskim kaznama i radom za opće dobro. Zato Klub žena IDS-a još jednom podsjeća da su u Istri od 1998. godine do danas ubijene su ukupno 22 žene, te je bilo 17 pokušaja ubojstva. 

– Svijet bez nasilja je moguć, ali za to su potrebni zajednički napori cijelog društva. Klub žena IDS-a podržava svako nastojanje koje ima za cilj iskorjenjivanje nasilja, bilo da se ono događa unutar obitelji, na poslu ili bilo kojem drugom mjestu i to je naša zajednička odgovornost, zaključila je predsjednica Kluba žena IDS-a Sandra Ćakić Kuhar. 

Pin It on Pinterest