Manifestacija „Zdrave navike = Zdrav život“ održat će se na pulskoj centralnoj tržnici 10. rujna 2022. godine

Danas, 6. rujna u 9:30 sati održana je konferencija za medije koju je organizirala Udruga „Vita Nova“ povodom održavanja manifestacije „Zdrave navike = Zdrav život“ na pulskoj centralnoj tržnici 10. rujna 2022. godine.

Predstavnicima medija obratili su se: Elvis Berkarić, predsjednica udruge koja pomaže onkološkim bolesnicima „Centar za zdrave životne navike Vita Nova“ iz Pule, u ime Grada Pule pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov, Vesna Kodžoman zvukoterapeutkinja i članica udruge te direktor Tržnice d.o.o. Pula Renato Perc.

Članovi udruge „Vita Nova“ organizatori su manifestacije ZDRAVE NAVIKE=ZDRAV ŽIVOT. Ovo je peto izdanje manifestacije, a na konferenciji su najavili što se očekuje na ovom događaju te koja je svrha organiziranja iste.

Manifestacija će se održati u subotu,  10. rujna na centralnoj gradskoj tržnici u Puli od 9,30 do 13 sati.

Cilj manifestacije je promocija zdravih životnih navika, prvenstveno zdrave i uravnotežene prehrane, kojima se može spriječiti 1/3 kroničnih nezaraznih bolesti, kao što su maligne bolesti, kardiovaskularne bolesti, itd. Bit će ponuđeno posjetiteljima oko 200 zdravih bezmesnih obroka. „Manifestacija je humanitarnog karaktera, a svi prihodi od donacija uplaćuje se na transakcijski račun udruge IBAN HR6523900011100978965,
te će služiti za financiranje „hladnog pogona“ udruge kao za sufinanciranje aktivnosti koje provodi udruga, budući su naši programi najvećim djelom besplatni za sve članove,“ najavila je predsjendica udruge Elvis Berkarić


Pročelnica Ivana Sokolov istaknula je kako Grad Pula podržava ovu manifestaciju posljednje četiri godine, ovo je sada peto izdanje. „Ono što je važno za istaknuti da je to projekt koji je u skladu sa slikom zdravlja Grada Pule posljednjim strateškim dokumentom. Susrećemo se i sami s potrebama da promijenimo neke navike u prehrani te da se okrenemo zdravijoj prehrani ili promjenimo stav prema važnosti pripreme, konzumiranja hrane te smanjenjem utjecaja stresa na ljudsko zdravlje. Pozivam sve da se pridruže te da podrže ovu hvalevrijednu akciju ovu subotu na pulskoj tržnici,“ uputila je poziv građanima Sokolov.

Vesna Kodžoman je ujedno članica udruge te kako se predstavila ona je zadužena da umanjuje stres kroz zvukoterapiju. Osim osobnog iskustva, bila je i podrška majci tijekom lječenja da uz pomoć zdrave prehrane i alternativnim pristupom podrži tradicionalnu medicinu i da čovjek dobije primjerenu pomoć. „S mojim, kako volim reći, „svemirskim orkestrom“ umanjujemo stres i to ljeti radimo u šumici u Ližnjanu svaku drugu nedjelju, a zimi u zgradi Vodotornja svaku drugu subotu. Zvukoterapija radi na fizičkoj razini, a svakako i na duhovnoj pomaže da onkološki bolesnici ali i oni zdravi bolje i kvalitetnije žive,“ naglasila je Kodžoman. Te dodala: „Glavni sastojci u pripremanju hrane jesu zdrave i jednostavne namirnice, puno kreativnosti u stvaranju šarenih jela i puno ljubavi.“

Što vas sve očekuje u ponudi donosimo u nastavku: zelena palenta sa špinatom i začinima, meksički mix – kukuruz, grah, razno povrće, pečeno korjenasto povrće, pita s povrćem, miješana salata – razno povrće, desert – energetske bombice od sirove heljde i pečenih lješnjaka. Svaki obrok će imati cca 550-600 grama. Cilj ove manifestacije je edukacija i osvješćivanje naših građana o važnosti promjene životnih navika, prvenstveno prehrane radi očuvanja zdravlja.

Akciju organiziraju članovi udruge “Centar za zdrave životne navike Vita Nova”, svi sudionici su volonteri, cca 20 volontera, sve namirnice su iz donacija. Prihod od manifestacije ide na transakcijski račun Udruge za plaćanje “hladnog pogona” udruge, te za sufinanciranje naših programa, jer većina njih je besplatna za naše članove.

Na samom kraju konferencije, predstavnicima medija obratio se direktor Tržnice d.o.o. Renato Perc koji od početka podržava ovu manifestaciju: „Zahvaljujem se obitelji OPG Zohil koji donira većinu povrća, a ostatak također kupujemo od naših zakupaca. Zapravo je svo povrće iz menija koji budete degustirali u subotu s pulske tržnice jer tu doista možete nabaviti zdrave namirnice. Pozivam sve građane da podržavaju poljoprivrednike koji su vrijedni i proizvode u okolici našeg grada.“

Manifestaciju sufinancira Grad Pula, a donacije su pristigle i od trgovine BioBio, DM drogerie markt, OPG-i i ostali poljoprivredni proizvođači s pulske tržnice – Tržnica d.o.o. Pula, Voda Vitalis, Dječji vrtić Marčana i iz Diskonta Stanić d.o.o..

Važne činjenice za zdravlje:

Kronične nezarazne bolesti (KNB), primarno obuhvaćaju kardiovaskularne bolesti, rak, kronične respiratorne bolesti i dijabetes, odgovorne su za 83% smrti odnosno za 78% smrti prije 75. godine života u Istarskoj županiji, a izrazito su preventabilne kroz zdrave navike života i rano otkrivanje.

Brojna istraživanja, također, ukazuju na sve veću povezanost načina prehrane nastanka različitih vrsta malignih tumora. Istraživanjima koja je proveo WCRF Svjetski fond za istraživanje raka došlo se do saznanja da jednu trećinu malignih tumora izazivaju rizični faktori koji predstavljaju životne navike ljudi, u prvom redu nepravilna prehrana, prekomjerna težina, fizička neaktivnost.

Za smanjivanje rizika obolijevanja od malignih tumora, WCRF preporučuje održavanje optimalne tjelesne težine, umjerenu tjelesnu aktivnost 30-60 minuta na dan, ograničavanje sedentarnih navika u svakodnevnom životu. Preporučuju konzumaciju namirnica biljnog porijekla, barem 400 grama ne škrobnog voća i povrća dnevno, te unos relativno neprerađenih žitarica i mahunarki sa svakim jelom. Također preporučuju ograničavanje unosa mastima bogatih namirnica, koje sadrže mnogo dodanog šećera ili su siromašne vlaknima. U WCRF-ovim preporukama za prevenciju malignih tumora preporučeno je potpuno izbjegavanje konzumacije prerađenog mesa, ograničiti konzumaciju rafiniranih ugljikohidrata,  izbjegavati pretjeranu konzumaciju soli i namirnice konzervirane solju (maksimalni unos 6 grama soli na dan).  Zbog kancerogenog utjecaja alkohola nije preporučljivo konzumirati ga na svakodnevnim bazama, kao ni oslanjati se na raznovrsne dodatke prehrani u nadi prevencije malignih tumora.( Preuzeto sa www.wcrf.org)

Osim malignih bolesti, ubojica broj 1 su kardiovaskularne bolesti, koje također nastaju zbog nepravilne prehrane, smanjene tjelesne aktivnosti, povećane pretilosti i loših životnih navika.

Dakle za prevenciju većine bolesti važna je prehrana i zdrave životne navike.

Također, cilj ovog projekta je i osvijestiti i promijeniti fokus kako onkoloških, kardiovaskularnih bolesnika i ostale zdrave populacije, te promijeniti uvjerenje da je zdrava hrana skupa i nedostupna. Zapravo, potrebno je malo truda i vremena da se obroci kuhaju. Ne moraju to nužno biti složeni i komplicirani recepti. Dovoljno je namirnice vrlo kratko kuhati. Mi promoviramo da se koriste domaće namirnice, lokalnog porijekla, sezonske, iz ekološkog uzgoja. Promoviramo, također da ljudi ako imaju mogućnosti, sami uzgajaju jer će tako imati više koristi-ekološke i zdrave namirnice, fizičku aktivnost te zadovoljstvo jer su nešto stvorili. Dobrobit je i edukacija i promocija ekologije i održivosti.

Odgovori

Pin It on Pinterest