Više od pola milijuna kuna poticaja za samozapošljavanje

Istarska županija je danas objavila novi Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u svrhu samozapošljavanja, o čemu je bilo govora na konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Županije, u Puli. Radi se o jednoj u nizu mjera koje Istarska županija proteklih godina kontinuirano provodi, a sve s ciljem jačanja poduzetništva te posljedično dodatnog razvoja istarskog gospodarstva. 

„Jedna od popularnih mjera, s višestrukim koristima, je poticanje samozapošljavanja. Upravo kako bi potaknuli dodatni rast zaposlenosti danas smo objavili novi Javni poziv za poticanje samozapošljavanja, a kojim je predviđen rekordan iznos od više od pola milijuna kuna, točnije 550.000,00 kn“, naglasio je zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin, koji posebno značajnim smatra činjenicu da su sredstva za navedenu mjeru osigurana iz EU projekta REI II čiji je nositelj Istarska županija, a koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020.

„Osobe koje teško dolaze do posla, a imaju poduzetničkog duha, znanja i vještine za realizaciju svoje poslovne ideje, definitivno bi trebale razmisliti o samozapošljavanju. Ovo im je sjajna prilika te ih pozivamo da se jave na Poziv“, apelirao je župan Radin. 

Detaljnije uvjete o Javnom pozivu iznijela je v.d. v.d. pročelnice za gospodarstvo Elena Božac Čujić, čije je Upravni odjel zadužen za operativno provođenje EU projekta REI II. 

Prema njezinim riječima, Javni poziv bit će biti otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 01. kolovoza 2020. godine. Prijavitelj može ostvariti pravo na potporu u maksimalnom iznosu do 27.600,00 kn.

Potpora je namijenjena svim nezaposlenim osobama bez obzira na dužinu nezaposlenosti, radni staž, zanimanje i kvalifikaciju. Također, potporu za samozapošljavanje mogu koristiti sve nezaposlene osobe koje ne trebaju biti prijavljene u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, već je dovoljno da ispune propisan obrazac gdje svojim potpisom potvrđuju da su nezaposleni. 

Potpora na temelju ovog Javnog poziva može se odobriti i osobama koje namjeravaju koristiti potporu za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ali pod uvjetom da se neće ostvariti financijska sredstva za iste stavke troškovnika koje će se financirati ovom potporom.

Da bi se ostvarila mogućnost za poticaje za samozapošljavanje prije svega potrebno je  sastaviti dobar poslovni plan i troškovnik. Popunjenost poslovnog plana, financijska održivost projekta, procjena konkurencije na tržištu i sve ostalo u poslovnom planu se ocjenjuje. 

Uz poslovni plan potrebno je sastaviti i troškovnik iz kojeg je vidljivo da su troškovi usmjereni na otvaranje i rad poslovnog subjekta. To su troškovi koji se odnose na registraciju poslovnog subjekta, troškovi nabave opreme, troškovi računovodstvenih usluga, troškovi zakupa poslovnog prostora te troškovi doprinosa i drugo.

„Valja naglasiti i kako je, prema projektu, prijaviteljima osigurana stručna pomoć pri pisanju poslovnog plana, a korisnicima mjere i poslovno mentorstvo. Cilj mentoriranja je povećati učinkovitost rada poduzetnika pri ostvarenju poslovnog cilja kojeg si je zacrtao“, kazala je v.d. pročelnice dodajući kako je sve detalje o uvjetima, kao i potrebne obrasce moguće pronaći u tekstu Javnog poziva na službenim mrežnim stranicama Istarske županije. 

„Poticaji za samozapošljavanje Istarske županije za otvaranje obrta ili poduzeća, nezaposlenim osobama zaista su dobar vjetar u leđa, a da je to doista tako mogu svjedočiti poduzetnici koju su ostvarili pravo na potporu proteklih godina. Stoga, još jednom apeliramo na nezaposlene osobe da se jave i iskoriste mjeru koja im je na raspolaganju“, zaključio je župan Radin. 

Ukupna vrijednost projekta REI II gotovo 2 milijuna kuna, te je u sto postotnom iznosu financiran iz EU fondova. Osnovni mu je cilj razvoj politika zapošljavanja na regionalnoj razini sukladno potrebama gospodarstva, socijalno uključivanje ranjivih skupina te suradnja javnog i privatnog sektora u upravljanju ljudskim potencijalima. 

Podsjećamo i kako projekt predviđa besplatne tečajeva engleskog, njemačkog i talijanskog jezika, odnosno radionica za nezaposlene osobe koje se namjeravaju zaposliti u sektoru turizma i ugostiteljstva, posebice za konobare/ice i  sobare/ice. 

Budući da je projektom zadano da se radionice moraju provesti u 4 istarska grada, za ovu godinu planirano je provođenje radionica u Puli i Labinu dok je za sljedeću godinu planirano provođenje radionica u Umagu i Pazinu.

Pin It on Pinterest