“Derby della Učka” pripao Riječanima

Piše: Stefan Bošnjak

Rijeka – Istra 1961 2 : 0

U pretposljednjem kolu u 2019. Godini, Istra 1961 je gostovala u Rijeci, te nastavila svoju lošu rezltatsku seriju. Bila je to utakmica u kojoj su snažan udarac Gorgona i fantastični slobodni udarac Roberta Murića bili presudni za novu pobjedu u susjedskom derbiju, ili kako ga ovdje nazivaju: „derby della Učka“.

Kao i svaki susjedski derby, i „derby della Učka“ započeo je borbeno sa obje strane. Rijeka je bila ponešto ofenzivnija. Prvih desetak minuta utakmice, Rijeka konkretnija u pressingu, ali bez pogodaka. Prva prilika u 11′ za domaćina. Nakon gužve u šesnaestercu nakon kornera, lopta dolazi do Escovala koji sa 5 metara puca preko gola. Samo minutu kasnije Rijeka traži vodstvo. Nakon kombinacije po sredini terena, lopta dolazi do Acostyja koji puca malo pored Čondrićevog gola. U 14′ Rijeka je povela. Sa dvadesetak metara Gorgon je snažno opalio te pogodio Galileu od kojega se lopta odbija u stativu a zatim u gol. Taj gol je ujedno i simbol nesreće koja prati Istru 1961 ove sezone. Istra je uzvratila tek u 25′ u kojoj je Mario Ćuže testirao svoj udarac iz daljine, no neprecizno. U 27′ Rijeka povećava vodstvo. Bio je to slobodan udarac iz „mrtvoga kuta“ koji fantastično koristi Robert Murić i dovodi Rijeku u zasluženo vodstvo. Nastavlja Rijeka sa dominacijom na terenu pa tako dolazimo do nove prilike domaćina. U 33′ pokušava Halilović, ali njegov udarac hvata Čondrić. U 35′ ponovno iz slobodnog udarca pokušava Murić, ali ovaj puta je neprecizan te puca visoko preko gola. U 38′ Čondrić je ponovno na streljani. Pokušao je Čolak ovaj puta no njegov udarac je vrlo snažan ali i neprecizan. U 39′ najbolja prilika Istre. Gržan je pravovremeno utrčao u šesnaesterac domaćina te pucao, ali lopta se odbija u korner. Pred sami kraj prvoga poluvremena, u 44′ Nakon ubačaja Gonzalesa sa lijeve strane, pronalazi Franića koji glavom puca u Prskala a ovaj skreće u korner. Minutu kasnije, ponovno je opasna Istra, nakon ubačaja iz slobodnog udarca, Ćuže glavom odlično puca a Prskalo vrlo dobro brani.

U drugome poluvremenu, Istra je prva uzvratila u 47′ nakon kombinacije sa lijeve strane, Gržan je snažno opalio no njegov udarac odlazi malo preko gola. U 49′ ponovno je opasan Acosty koji je sa desne strane gađao suprotni kut, ali njegov pokušaj odlazi preko gola. U 51′ brza tranzicija i kontra igrača Rijeke dovela je do udarca Čolaka čiji udarac Čondrić vršcima prstiju brani. U 56′ nastavlja Rijeka sa pokušajima. Nakon ubačaja iz kuta glavom je pucao Acosty ali lopta ide pored gola. U 58′ Murić ponovno izvrsno puca iz slobodnog udarca sa 25 metara, no ovaj puta pogađa gredu. Uslijedilo je zatišje do 72′ minute kada Čolak glavom pokušava nakon ubačaja sa desne strane. U 78′ Čolak volejem pokušava iznenaditi Čondrića, no njegov udarac odlazi van okvira gola. Do kraja utakmice Istra je pokušavala smanjiti prednost Rijeke sa nekoliko dalekometnih udaraca međutim momčad Ivana Preleca nije uspjela u tome te je Rijeka zasluženo pobijedila rezultatom 2 – 0.

Istra 1961: Čondrić 5.5, Gonzales 5.5 (od 45′ Pavić 6.0), Tomašević 5.5, Bosančić 5.5, Franić 6.0, Obeng 6.0 (od 87′ Ivančić), Galilea 5.5, Lončar 6.5, Fintić 5.5(od 71′ Fintić), Ćuže 6.0, Gržan 6.0

Rijeka: Prskalo, Capan, Escoval, Župarić, Tomečak, Smolčić, Halilović, Acosty (od 83′ Lončar Stj.), Gorgon (od 49′ Pavičić), Murić (od 66′ Raspopović) , Čolak

Pin It on Pinterest