Betlehemsko svjetlo stiglo u Pulu

Zamjenik gradonačelnika Robert Cvek danas je od članova Odreda izviđača Istra i Odreda izviđača pomoraca Uljanikpreuzeo Betlehemsko svjetlo, simbol ljubavi i mira.

Betlehemsko svjetlo će biti izloženo u predvorju Komunalne palače sve do Badnjaka kada će biti preneseno u Katedralu, gdje će građani moći doći zapaliti svijeće i prenijeti blagoslovljen plamen u svoje domove.

Ideja Betlehemskog svjetla mira rođena je na Božićnu večer 1986.  na austrijskoj televiziji u emisiji “Svjetlo u mraku” u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, kada je jedna gledateljica odlučila, kao zahvalu, pokloniti svjetiljke umjesto uobičajenih darova.

Svake godine u tjednu prije Božića, jedno dijete iz Austrije zaputi se u Betlehem i u “Spilji rođenja” zapali Betlehemsko svjetlo. To svjetlo se tada avionom doprema u Austriju, u Beč. Tamo se okupe predstavnici europskih izviđačkih organizacija i Svjetlo odnose u svoje države gdje ga  izviđači  dostavljaju u crkve, bolnice i domove u želji širenja pozitivnih vrijednosti koje često zanemarujemo: strpljenje, razumijevanje i prijateljstvo. Prvi je put 1991.  godine u Hrvatsku Betlehemsko svjetlo iz Beča donio ondašnji predsjednik Vlade Republike Hrvatske, gospodin Franjo Gregurić. Od 1992. godine Betlehemsko svjetlo donose isključivo izviđači Saveza Hrvatske.

Nacionalni dolazak Betlehemskog svjetla mira odvija se pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Pin It on Pinterest