Studenti Sveučilišta Jurja Dobrile – FET „Dr. Mijo Mirković“ Pula posjetili EDIC Pula-Pola

Studenti sa Sveučilišta Jurja Dobrile – Fakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” posjetili su danas kao prethodnih godina Europe Direct Informacijski centar Pula-Pola (EDIC Pula-Pola), projekt Grada Pule. Posjet je organiziran u sklopu terenske nastave, pod vodstvom prof.dr.sc. Ines Kersan-Škabić. Studente je uvodno pozdravio pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić pritom istaknuvši kako mu je drago da je pulsko Sveučilište prepoznalo značaj Informacijskog centara EDIC Pula-Pola, koji je od svog otvorenja 2014. godine do danas, proglašen kao jedan od najaktivnijih centara na području Hrvatske te je na taj način postao središnje mjesto na kojemu mnogi naši sugrađani mogu pronaći odgovore na brojna pitanja iz djelokruga rada Europske unije i svojim je radom doprinio promicanju građanskog djelovanja na lokalnoj razini“, zaključio je Aleksandar Matić.

Nadalje, pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić, studentima je predstavio ITU mehanizam za provedbu aktivnosti održivog urbanog razvoja, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odabralo je upravo Pulu kao područje za provedbu mehanizma integriranog teritorijalnog ulaganja. Također je izdvojio kako su potencijal i mogućnosti korištenja mehanizma uvidjeli Grad Vodnjan te Općine Medulin, Marčana, Ližnjan, Svetvinčenat i Barban koji su se okupili oko Grada Pule te tako zajedno čine jednu urbanu sredinu. Pročelnik je pritom izrazio zadovoljstvo dosadašnjom dinamikom objave Poziva u sklopu ITU mehanizma jer je Grad Pula, jedini je uz Zadar, do sada objavio sve Pozive na dostavu projektnih prijedloga po ITU specifičnim ciljevima i time iskoristio cjelokupnu raspoloživu alokaciju“, istaknuo je Aleksandar Matić.

Predstavnici Informacijskog centra EDIC Pula-Pola i Grada Pule koji je nositelj navedenog projekta, upoznali su studente s aktivnostima informacijskog centra te mogućnostima koje pruža takav centar u cilju informiranja građana po pitanjima Europske unije te prednosti članstva. Također, kako bi se studentima približile brojne aktivnosti EDIC Pula-Pola, prikazan im je video prilog o rezultatima i aktivnostima u 2019. godini. Nastavno na predstavljanje, studentima su ponuđene brojne EU publikacije te su pozvani i na individualne posjete centru u cilju ostvarivanja dodatnih informacija vezanih uz EU programe koji pružaju razne mogućnosti mladima kao što su Erasmus+, Europske snage solidarnosti te EU kampanje #EUandME#EUProtects#InvestEUkoje je Europska unija kreirala s ciljem da podsjeti građane da život u EU pruža beskrajne prilike da učine ono što žele. Studenti su također upoznati i s novom EU web stranicom EU Kutak za učenje gdje djeca, mladi i učitelji mogu pronaći informacije te interaktivne knjige iz kojih na zabavan način mogu doznati više o EU-u.

Nadalje, Jasenka Kapuralin voditeljica Centra za edukaciju, europsku i institucionalnu suradnju AZRRI – Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. studentima je predstavila aktivnosti te EU projekte koje su implementirali, među kojima je i projekt KeyQ+ „Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske“ u kojem je Grad Pula bio partner, a putem kojeg je otvorena edukacijska kuhinja na pulskoj gradskoj tržnici. Nakon toga je Vili Rosanda voditelj ureda zastupnika u Europskom parlamentu Valtera Flega, upoznao studente s raznim temama kojima se ured bavi u cilju približavanja građanstva s mogućnostima koje im nudi Europska unija te pružanje pomoći vezano uz rad i funkcioniranje EU institucija.

Inače, u radu Informacijskog centra EDIC Pula-Pola sudjeluju djelatnici Grada Pule, Istarske županije, Istarske razvojne agencije d.o.o., Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. koji su 2014. godine od kada centar radi, u partnerstvu kandidirali projekt prema Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj, kako bi zajedničkim snagama i znanjem pomogli približiti EU stanovnicima cijele Istarske županije.

Pin It on Pinterest