Sigurnost djece uvijek je bio i bit će prioritet Grada Pule

Danas je u prostorijama OŠ-SE „Giuseppina Martinuzzi“ zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci održala sastanak na temu mjerenja radona u odgojno-obrazovnim ustanovama odnosno OŠ-SE “Giuseppina Martinuzzi” Pula-Pola  i DV-SI Rin Tin Tin. Sastanku su, osim ravnateljica ustanova Susanne Cerlon i Tamare Brussich, nazočili predstavnica roditelja DV-SI Rin Tin Tin Ana Ćuić Tanković, predstavnica roditelja Školskog odbora OŠ-SE Giuseppina Martinuzzi Kristina Afrić Rakitovac, predsjednik vijeća roditelja OŠ-SE Giuseppina Martinuzzi Luka Mattichio i predsjednica Školskog odbora Suzana Svitich.

Zamjenica gradonačelnika Puh Belci predstavila je rezultate ponovljenog mjerenja radona u osnovnoj školi „Giuseppina Martinuzzi“ i područnim objektima „Delfino“ i „Pinguino“, dječjeg vrtića Rin Tin Tin, a koja su provedena od strane tima stručnjaka Odjela za fiziku osječkog Sveučilišta. Naglasila je da je nakon mjerenja problem detektiran u djelu zgrade gdje se nalazi administracija.

“Najviše doze u školi  tijekom godine dana prima administrativno osoblje (u prosjeku 10,0 mSV) i odgojiteljice (6,6 mSv), s obzirom da se vrijednost od 6,00 mSV smatra granicom prihvatljivosti utjecaja predmetnog prirodnog plina. Konkretnije kad govorimo o učenicima onda su vrijednosti slijedeće: razredna nastava 0,9 mSv, a predmetna nastava 2,5 mSv. Ponavljamo još jednom, vrijednosti ovog prirodnog plina pod nazivom Radon smatraju se normalnim do 6,0 mSv. S obzirom da ponovljeno mjerenje koncentracije potvrđuje prvobitno mjerenje, a to je problematika viših razina u administrativnom dijelu škole a ne u dijelu škole gdje su učionice, pretpostavlja se da je u tlu neposredno ispod dijela objekta „izvor radona“ te će taj dio biti predmet intervencije, kazala je Puh Belci.

Tijekom sastanka dogovoreno je da će se poduzeti sve moguće mjere informiranja roditelja od strane predstavnika škole kao i sve buduće aktivnosti koje će biti poduzete po pitanju radona, a sve kako bi brigu roditelja o djeci sveli na minimum.
„Briga o sigurnosti naših sugrađana, a posebice onih najmlađih, oduvijek je bio i biti će najveći prioritet ove gradske uprave. Zato i poduzimamo sve što možemo kako bi ih zaštitili u svim mogućim pogledima, istaknula je Puh Belci te se  zahvalila odazivu na današnji sastanak na kojemu su sudionici pokazali  zajedništvo i razumjevanje u pristupanju predmetnom pitanju“.

Pin It on Pinterest