Sud EU-a nije nadležan za granični spor – Flego: Dosta prepucavanja, ponudite ljudima rješenja!

BRUXELLES – „Sud Europske unije nije nadležan za odlučivanje o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije. Ovakva je odluka očekivana i drago mi je da je ova priča konačno završena“, izjavio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego prilikom današnje službene odluke Suda EU-a, u kojoj stoji i da su dvije države članice obvezne lojalno surađivati na pronalaženju konačnog pravnog rješenja tog spora sukladnog međunarodnom pravu. 

– Hrvatsko-slovenski spor je bilateralno pitanje koje bi trebalo biti prioritet i hrvatske i slovenske vlade i to sam tvrdio od samog početka. Nedopustivo je da se problemi odnosa dvaju zemalja prelamaju na leđima naših građana i na leđima naših ribara koji dobivaju kazne van svake pameti. To mora prestati, naglasio je Flego te dodao:

– Dosta je prepucavanja, potrebna su rješenja kojima će se olakšati građanima život uz granicu i pomoći obiteljima koje žive od ulova ribe. Dosta je novčanih kazni zbog neutvrđene granice. Ljudi su bili dovoljno strpljivi. Sjednite za stol i postignite dogovor. Nemojmo dozvoliti daljnje otezanje graničnog pitanja.

– Hrvati i Slovenci nisu samo susjedi, Hrvati i Slovenci su prije svega prijatelji i partneri. Ponašajmo se u skladu s tim, zaključio je Flego.

Današnje su odluke Suda EU-a konačne i na njih nema žalbe.

Pin It on Pinterest