Održana komemoracija povodom 76. godišnjice stradavanja mještana Gajane

Jučer je u Maloj Gajani održana komemoracija povodom 76. godišnjice stradavanja mještana toga mjesta u 2. Svjetskom ratu. Komemoracija je održana kod spomenika u Maloj Gajani, a prisustvovali su joj uz mnogobrojne mještane Gajane i okolnih mjesta i predstavnici Saveza udruga antifašista Istarske županije, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Vodnjan – Dignano, Udruge Josip Broz Tito Vodnjan – Svetvinčenat te predstavnici Grada Vodnjan – Dignano predvođeni Predsjednikom Gradskog Vijeća Grada Vodnjan – Dignano Corradom Ghiraldom.

Obilježavanje stradavanja mještana Gajane započelo je himnama u izvedbi zborova Matko Brajša Rašan” te „ Zajednice Talijana Vodnjan – Dignano”. Minutom šutnje odana je počast žrtvama uz polaganje vijenaca kod spomenika. Svim okupljenima se uvodnim pozdravom obratio Elvis Marić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Vodnjan – Dignano, a nakon njega se emotivnim govorom prisutnima obratio Anton Frlin jedan od živućih svjedoka prisjetivši se tragičnih događaja koji su se dogodili u noći sa 26. na 27. siječnja 1944. Te je noći Gajanu opkolila tadašnja njemačka vojska koja je nakon rafalne paljbe na organiziranu seosku stražu upala u kuće. Slijedećeg su jutra svi mještani istjerani iz njihovih kuća na livadu na kojoj su ležala tijela ubijenih te su njemački vojnici započeli prozivku. Na licu mjesta strijeljali su još deset mještana a nakon toga selo zapalili. Deset žena i deset muškaraca deportirano je u koncentracijske logore u Auschwitz i Dachau, a iz tih se logora živo vratilo devet žena i tek jedan muškarac.

Prisutnima se također obratio i Potpredsjednik Saveza udruga antifašista Istarske županije Romano Božac koji je u svom govoru naglasio kako se ovakvi događaji ne smiju nikad zaboraviti. Program se nastavio prigodnim recitacijama učenika Osnovne škole Vodnjan – Dignano na hrvatskom i talijanskom jeziku. Na kraju komemoracije članovi obaju zborova izveli su nekoliko glazbenih točaka a zajedničko druženje nastavljeno je uz ručak u prostorijama Osnovne škole Vodnjan – Dignano. 

Pin It on Pinterest