Najava prometne akcije

Kako bi se povećala sigurnost u prometu i smanjio broj prometnih nesreća, Postaja prometne policije Pula-Pola će sutra, 5. ožujka od 9 do 14 sati, provesti prometnu akciju usmjerenu na nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne upotrebe mobitela.

Naime, policijski službenici Postaje prometne policije Pula su tijekom prva dva mjeseca 2020. godine utvrdili ukupno 1823 prekršaja, od kojih 263 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa što je identično dvomjesečnom razdoblju 2019. godine, te 300 prekršaja nepropisne uporabe mobitela što je 2% ili 6 prekršaja manje nego u 2019. godini kada je utvrđeno 306 prekršaja nepropisne uporabe mobitela.

Policijska uprava istarska još jednom upozorava građane da se prije svake vožnje pa i one najkraće, bez obzira da li se voze na prednjim i stražnjim sjedalima, obavezno vežu sigurnosnim pojasom. Njegovim korištenjem izbjeći ćete teže posljedice stradavanja u slučaju prometne nesreće, ali i plaćanje zakonskih sankcija. Također podsjećamo da su sigurnosni pojasevi prvenstveno namijenjeni odraslim osobama te se stoga djecu treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama (dječjim auto sjedalicama), odnosno postolju.

Uz alkohol, brzinu i nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela jedan je od glavnih uzročnika najtežih prometnih nesreća.

Naime, mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste telefone tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu poput znakova i drugih vozila.
Policijska uprava istarska još jednom upozorava građane da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.

Pin It on Pinterest