Predstavljen projekt „Istarske nine nane/Ninne Nanne Istriane“

U pulskom kinu Valli  postavljena je izložba o projektu „Istarske nine nane/Ninne Nanne Istriane“ koji za cilj ima izdavanje prve i jedinstvene pjesmarice, notnih zapisa sa tekstovima i prijevodima tradicionalnih istarskih uspavanki koje je na teritoriju Istre istražio i objedinio muzikolog Dario Marušić te CD-a tradicionalnih istarskih uspavanki.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić pohvalio je vrijedne autore te je istaknuo kako je očuvanje kulturne baštine od presudne važnosti kako bi se sačuvali i tradicionalni običaji Istre za buduće generacije te se i sam prisjetio djetinjstva i uspavanke „Zaspal Pave“ koju mu je nona znala pjevati. Svoju je podršku projektu pružio i pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica.

Ravnateljica predškolske ustanove Rin Tin Tin Tamara Brussich naglasila je da je na projektu radilo i sudjelovalo više od 200 djece i 30 odgojitelja, a pjesmarica i CD realizirani su u 500 primjeraka. Grafičko oblikovanje potpisuje Oleg Morović, fotografiju Paolo Valenti, a realizaciju MPS Pula. Zahvalila se etnomuzikologu Dariu Marušiću i likovnoj pedagoginji Sanji Simeunović Bajec koji su pomogli svojim savjetima i znanjem. Ravnateljica Dječjeg vrtića Pula Mariza Kovačević rekla je da je projekt od iznimne važnosti za očuvanje dijalekta kod djece dok je ravnateljica Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Romana Vuksan Zuban koja se zahvalila svim profesorima koji su uglazbili izabrane tekstove, zatim solistima i zborovima koji su sudjelovali u ovom izazovnom projektu.

Naime, radi se o tradicijskim uspavankama na istrovenetskom dijalektu te čakavici i njezinim podnarječjima kojima se želi dodatno približiti zavičajnost u sklopu izrazito uspješnog projekta Istarske županije Zavičajna nastava.

Istarske nine nane/Ninne nanne Istriane rezultat su rada djece, učenica i učenika, odgajatelja, učitelja, profesora, glazbenika, muzikologa u interdisciplinarnom iskustvenom učenju i suradnji među ustanovama koje su povezale glazba i stvaralaštvo, ali i tradicijska kultura: čakavica, istroveneto, pentatonska istarska ljestvica.

Fotogalerija na linku:

https://www.facebook.com/pg/pulskasvakodnevnica/photos/?tab=album&album_id=2621371324641600

Pin It on Pinterest