Obilježen Međunarodni dan žena u Čitaonici Kluba umirovljenika

U Čitaonici Kluba umirovljenika Pula prigodnim programom je  obilježen Međunarodni dan žena kojemu se pridružio i zamjenik gradonačelnika Robert Cvek.

“Drago mi je da se svi skupa opet vidimo na ovom lijepom mjestu, Čitaonici koja okuplja naše umirovljenice i umirovljenike. Ponosni smo na sve naše žene i ovim putem od srca svim ženama čestitam Međunarodni dan žena.” – poručio je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek.

Ovogodišnje druženje ženama u čast uveličali su učenici Osnovne škole Vidikovac, a program je organizirala Gradska knjižnica i čitaonica Pula, uz pokrovitelji Grad Pulu i Istarsku stranku umirovljenika.


Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka kada se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena obilježen je 8. ožujka 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo više od 140 žena. Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su, zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća, demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku, a dva mjeseca kasnije osnovale su sindikat. Protesti 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Pin It on Pinterest