Istarska županija i istarski gradovi pripremaju set mjera pomoći gospodarstvu

Istarska županija i istarski gradovi ujedinjeni su u stavu da je zdravlje ljudi na prvome mjestu, ali da živimo od gospodarstva te o njemu treba voditi računa u izvanrednim situacijama poput ove, uzrokovane epidemijom koronavirusa. O tome je danas bilo govora na konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu Istarske županije, u Puli, a kojoj su prisustvovali zamjenik župana koji obnaša dužnost istarskog župana Fabrizio Radin, gradonačelnik Pule Boris Miletić, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i gradonačelnik Novigrada Anteo Milos. 

Gradonačelnik Miletić, tom je prilikom, pohvalio rad Stožera civilne zaštite Istarske županije naglasivši kako je trenutna situacija stabilna i pod kontrolom, te da su mjere opreza uvedene kako bi se što prije zaustavila epidemija. 

„Ova izvanredna situacija ima dva segmenta – zdravstveni i ekonomski. Onaj zdravstveni nam je prioritet, ali moramo se paralelno početi baviti i onim ekonomskim kako iz jedne krize ne bi ušli u drugu. Ne možemo čekati da epidemija završi, da bi se počeli bavi posljedicama koje ova situacija ima za gospodarstvo, nego moramo djelovati – sada“, istaknuo je Miletić.

Gradonačelnik Paliaga je kazao kako je na razini gradova i Županije već složeno niz mjera koje će se aktivirati s ciljem pomoći poslovnom sektoru, a radi se konkretno o dvije skupine mjera. 

„Prva je ona javne štednje, koju ćemo kao gradovi i Županija poduzeti kako bi umanjili negativne učinke krize po javne proračune i zadržali njihovu stabilnost, poput zabrane zaduživanja ili odgađanja pojedinih investicija, osim onih koje se odnose na tekuće EU projekte. Druga je rasterećenje gospodarstva, a obuhvaća set mjera koje ćemo predložiti kako bi rasteretili naš privatni sektor, a posebno ćemo voditi računa o našim malim poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima“, rekao je Paliaga i poručio kako će se javne usluge nastaviti normalno pružati, kao i do sada. Svaka kuna, dodao je, kojom se može pomoći gospodarstvu, bit će namijenjena upravo za to.

Treća skupna mjera su mjere pomoći države, na što se osvrnuo pazinski gradonačelnik.

„Tražimo od države da ne čeka završetak zdravstvene krize da bi počela razmišljati o mjerama pomoći, nego da te mjere predstavi odmah. Ponovit ću, ekonomski aspekt je neodvojiv od onog zdravstvenog i ako se država odmah ne uključi, mi ćemo iz krize ući u krizu“, istaknuo je Krulčić navevši kao primjer druge zemlje i njihove mjere pomoći gospodarstvu. Primjerice, Grčka je suspendirala plaćanje PDV-a i doprinosa na plaće na četiri mjeseca; Austrija uvodi fond od 100 milijuna eura za pomoć turizmu i osiguranje likvidnosti; Slovenija je uvela paket mjera težak milijardu eura za pomoć gospodarstvu, uvodi kreditni fond od 600 milijuna eura putem slovenskog HBOR-a, te je omogućeno plaćanje doprinosa na plaće na rate i uz odgodu. Italija je, pak, najavila mjere teške 10 milijardi eura, koje uključuju odgodu plaćanja doprinosa i odgodu povrata kredita.

„To je minimalno što očekujemo od Vlade. Ovo je izvanredna situacija i očekujemo izvanredne i brze mjere za pomoć gospodarstvu. Svi smo u istoj situaciji i država mora djelovati brzo i odlučno“, zaključio je Krulčić. 

„Mi ćemo na lokalnoj i regionalnoj razini izraditi planove štednje te procjene učinka pojedinih mjera na proračun, nakon čega ćemo izaći s konkretnim prijedlozima gradova i Županije za javnu štednju i rasterećenje privatnog sektora“, najavio je gradonačelnik Poreča Peršurić. 

Na samome kraju, župan Radin je konstatirao kako se nalazimo u izvanrednoj situaciji. Vlada RH je jučer proglasila epidemiju zbog koronavirusa, a od danas su na području Istarske županije zatvoreni svi vrtići, škole i fakulteti.

„Stožer civilne zaštite Istarske županije poduzima sve mjere u skladu s Nacionalnim kriznim stožerom, a koje slijedi i primjenjuje i regionalna i lokalna zajednica. Sustav funkcionira i svatko radi svoj posao. Samo odgovornim ponašanjem svi zajedno možemo doprinijeti izlasku iz ove situacije koja je pogodila cijeli svijet. Pozivam vas sve na zajedništvo i suradnju kako bi, prvo, zdravlje naših sugrađana bilo u što manjoj mogućoj mjeri ugroženo, a potom i naši gospodarstvenici“, zaključio je župan dodajući kako danas ide na sastanak ministrice obrazovanja sa svim ravnateljima škola u Istarskoj županiji kako bi što bolje organizirali nastavu na daljinu u narednim danima.

Pin It on Pinterest