Nastavite i dalje biti odgovorni: provedite Praznik rada kod kuće

Policija zahvaljuje građanima na razumijevanju i poziva ih da nastave brinuti o svom zdravlju te da i ovaj vikend ostanu doma

Foto: Ilustracija

Pred nama je Praznik rada i vikend, no unatoč tome što je stanje u Istri povoljno, nije vrijeme za opuštanje te Policijska uprava istarska poziva građane da i dalje budu odgovorni te da ovaj produženi vikend provedu kod kuće.

Od ponedjeljka 27. travnja, neke mjere zaštite od širenja koronavirusa su popustile, no policija podsjeća da je i dalje na snazi zabrana okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu. Isto tako, još ovaj vikend ograničeno je zadržavanje na ulicama, plažama, šetnicama i drugim javnim mjestima, a ne mogu se koristiti ni dječja ni sportska igrališta. Kako bi osigurali poštivanje odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, policijski službenici će stoga i ove dane provesti obilazeći mjesta na kojima bi se građani mogli okupljati u većem broju te će ih upozoravati na pridržavanje protuepidemijskih mjera. Također će provjeravati i da li osobe kojima je određena mjera samoizolacija borave kod kuće te da li osobe koje napuštaju ili dolaze na područje Istarske županije imaju za to propisanu propusnicu.

Budući da su preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske da građani i dalje poštuju mjere socijalnog distanciranja i ne borave na mjestima na kojima je veći broj ljudi, policija poziva građane da slušaju savjete stručnjaka jer ćemo samo na taj način doprinijeti smanjenju širenja bolesti.  Policijska uprava istarska poziva građane  koji će ipak boraviti na otvorenom prostoru da vode računa o tome da se ne grupiraju i da održavaju socijalnu distancu te da za boravak u prirodi odaberu mjesta za koja znaju da ih ne posjećuje velik broj ljudi.

Iako se Praznik rada tradicionalno obilježava uz roštilj, policija podsjeća na preporuke Stožera civilne zaštite Istarske županije da se ove godina taj običaj izbjegne. Pozivaju se građani da ne pripremaju roštilj u prirodi te da izbjegavaju druženja uz roštilj, a ukoliko se ne žele odreći ”prvomajskog” običaja, neka roštilj pripreme samo za svoje ukućane u vlastitom dvorištu, na balkonu ili terasi.

Policijska uprava istarska zahvaljuje građanima na razumijevanju i poziva ih da vode računa o svom zdravlju, zdravlju svojih bližnjih i šire zajednice. Budite odgovorni i ovog vikenda ponovno ostanite doma!

Pin It on Pinterest