Američka filmska zvijezda, irska književnost i Istanbulska konvencija na festivalu Bloomsday u Puli

 

Tko kaže da se ne mogu spojiti jedna od najljepših žena 20. stoljeća, najveći roman 20. stoljeća i Pula 21. stoljeća?

Marilyn Monroe, Uliks i Pula sreću se 15. i 16. lipnja na festivalu Bloomsday Croatia na istarskoj obali, posvećenom jednom od najvećih pisaca svih vremena – Jamesu Joyceu koji je dio svog života proveo u Puli.

 Zašto baš ime Bloomsday? Glavni lik Uliksa se zove Leopold Bloom, a radnja je smještena u drugom najvećem hrvatskom gradu – Dublinu te se odvija na datum 16. lipnja. Taj datum je značajan za autora, Joyce je tada prvi put izašao s Norom, ljubavi svog života.

Bloomsday je prepoznat kao festival s istaknutom vizualnom prezentacijom (VIZKULTURA – Vizualizacije svijeta Jamesa Joycea), a svake godine organizatori tragaju za dizajnerskim rješenjem i glavnim motivom festivala, a ove godine je to Merlinka. Zašto baš ona?

Marilyn Monroe je djelovala u vrijeme kada nije bilo moguće na velikim ekranima rušiti stereotipe pa je često portretirana kao lijepa, naivna plavušica, ali detalji iz njezinog života ukazuju upravo suprotno – Joyceov Uliks je inspirirao njezine improvizacijske vještine, a uz Uliksa – u njezinoj knjižnici su pronađeni i Dublinci. Njoj u čast će se održati i projekcija filma Moj tjedan s Marilyn, a važna tematika ovogodišnjeg festivala je i položaj žene u današnjem društvu kroz prizmu kontroverzne Istanbulske konvencije.

Također čitamo epizodu iz Uliksa pod nazivom Kirka u kojoj Joyce zamućuje granice roda još 1918. godine, a tematike čuvenog i kontroverznog roda će se dotaknuti irska Veleposlanica Olive Hempenstall i Zagreb pride. Festival od samih početaka slavi multikulturalnost, različitost, raznolikost, manjine, individualnost i toleranciju.

Kroz KOZa kviz općeg znanja ćemo prokopati koliko su književnost i film ukorijenjeni u hrvatsku opću kulturu, a traže se najveći i nimalo pretenciozni pametnjakovići koji ne pametuju, a jednog dana bi mogli postati “joker ZOVI” ako ikada državne televizije odluče vratiti Milijunaša.

Bez glazbe nema sreće pa će svoj premijerni live nastup imati zagrebačka kantautorica Mary May čiji je debitantski singl osvojio publiku i kritiku, ali ni plesa neće nedostajati. Uz prezentaciju tradicionalnih irskih plesova i stepa, posjetitelji mogu zaplesati i na plesnoj radionici hip hopa koja će proteći u znaku glazbenica.

Ovo je tek vrh ledenjaka, za više informacija pratite Facebook fan page festivala.

Bloomsday festival, 15. i 16. lipnja u Puli. Jer književnost je odraz stvarnosti.

Festival je ostvaren pod pokroviteljstvom Veleposlantstva Republike Irske i Turističke zajednice Grada Pule.

Pin It on Pinterest