Dan Europe po prvi puta obilježava se virtualno

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj ovogodišnji Europski tjedan i Dan Europe, koji se obilježava 9. svibnja, proslavit će na poseban način ‒ pokretanjem projekta Solidarnost.hr. Hrvatski Europe Direct Informacijski centri (EDIC) pa tako i pulski Europe Direct Informacijski centar Pula-Pola sudjeluju u ulozi partnera u navedenom projektu.

U samo nekoliko mjeseci cijeli se svijet zbog pandemije koronavirusa promijenio. Nelagoda i strah zbog neizvjesnosti što donosi sutrašnji dan prisutne su kao stalne teme u cijeloj Europi. Europska unija utemeljena je na ideji zajedništva te međusobnog razumijevanja i podupiranja, što znači da nitko u ovoj teškoj situaciji nije sam. Solidarnost, kao jedna od glavnih odrednica i misli vodilja Europske unije i Europske komisije, upravo je glavna tema ovogodišnjeg Dana Europe, koji se obilježava 9. svibnja. Zbog trenutne situacije tradicionalni način proslave ovog dana nije moguć, stoga Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj pokreće poseban projekt pod nazivom Solidarnost.hr.

Projekt će se provoditi putem komunikacijske platforme solidarnost.hr te putem društvenih mreža kao što su Facebook stranica (Solidarnost.hr), Instagram profil (@solidarnost.hr) i Twitter profil (@solidarnost.hr). Svi će koristiti službenu oznaku #solidarnosthr. Cijeli će projekt pronositi glavnu poruku „Samo se solidarnost dijeli dalje“. Svim komunikacijskim kanalima prikupljat će se odgovori građana na jednostavna pitanja kao što su „Što je za Vas solidarnost?“ ili „U jednoj riječi ‒ kako zamišljate svoj život nakon izolacije?“. Svi pristigli odgovori bit će pretvoreni u jednostavne vizuale i videosadržaje koji će biti namijenjeni distribuciji putem internetske stranice i društvenih mreža projekta.

Faze projekta:

Prva, uvodna, faza sastojat će se od prikupljanja odgovora i poruka građana te stvaranja sadržaja za internetsku stranicu i društvene mreže.

U drugoj će se fazi internetska stranica projekta predstaviti javnosti šireći poruke solidarnosti kreiranim vizualima i videosadržajima.

Ciljevi projekta:

Cilj je ovog projekta omogućiti građanima iskazivanje svojih osjećaja, želja i nada. Na taj način u fokus se nastoji staviti ono najvažnije u ovom trenutku ‒ solidarnost. Osim toga ideja je motivirati što veći broj građana za sudjelovanje u opisivanju i dijeljenju vlastitih emocionalnih trenutaka vezanih uz epidemiju koronavirusa, potres i čitavu izazovnu situaciju s kojom se trenutno suočavamo te stvoriti sadržaj koji ima mogućnost upućivanja i prenošenja snažne emocionalne poruke – svi smo zajedno u ovome, ujedinjeni i solidarni.

Program: 

U subotu, 9. svibnja 2020. godine povodom Dan Europe na društvenim mrežama Solidarnost.hr očekuje vas bogati program od 10-24 sati:

  • Poruke solidarnosti – iz Hrvatske i Europe
  • Umjetnički, glazbeni i filmski program
  • Virtualni nastupi i iznenađenje za kraj

Priključite se projektu na solidarnost.hr i sudjelujte u širenju pozitivne energije u društvu!

Više info: https://solidarnost.hr/projekt/

Četiri filma s potporom Potprograma MEDIA besplatno dostupna putem interneta povodom Dana Europe

DKE – uredi MEDIA iz Hrvatske, Estonije, Latvije, Litve i Slovenije prvi put udruženim snagama surađuju i to u pripremi jedinstvenog događanja indikativnog naslova: Dan Europe – velike priče iz malih zemalja.

Svake se godine 9. svibnja slavi Dan Europe ‒ obljetnica je to povijesne Schumanove deklaracije iz 1950. godine, ali i prvog službenog koraka u stvaranju Europske unije.

Diljem Europe održavaju se brojna događanja koja u fokus stavljaju sadržaje što veličaju mnogostrukost i raznovrsnost Starog Kontinenta, upoznajući na taj način javnost s radom svih relevantnih europskih institucija i organizacija kojima je cilj promidžba europskih vrijednosti.

Potprogram MEDIA Kreativne Europe jedan je od najboljih primjera promidžbe kulturne raznolikosti. Radi se ujedno o jedinom programu Europske unije koji je namijenjen razvoju europske audiovizualne industrije. MEDIA tako omogućuje financiranje razvoja, promidžbe i distribucije europskih filmova, serija, dokumentarnih filmova i videoigara unutar Europe i izvan njezinih granica. U europsku kreativnost i kulturnu raznolikost iz perspektive audiovizualnog sektora, koji danas obuhvaća otprilike 8 milijuna radnih mjesta i čini oko 4,5 % BDP-a Europske unije, od 1991. godine uloženo je više od 2,6 milijardi eura.

Osnovna je svrha događanja „Dan Europe – velike priče iz malih zemalja“ predstavljanje četiri uspješna filma s potporom Potprograma MEDIA koji dolaze iz pet malih europskih zemalja: Hrvatske, Estonije, Latvije, Litve i Slovenije. Bez potpore Potprograma MEDIA, čiji je jedan od temeljnih ciljeva poticanje koprodukcija, filmovi iz zemalja niskog produkcijskog kapaciteta ne bi bili u mogućnosti ostvariti trenutnu „vidljivost“ i konkurentnost.

Dana 8. svibnja 2020. godine, s početkom u 20 sati, četiri će filma s potporom Potprograma MEDIA biti besplatno dostupna putem interneta, u periodu od 48 sati. Zainteresirani ljubitelji filma u Hrvatskoj, Estoniji, Latviji, Litvi i Sloveniji imat će tako priliku pogledati filmove manje „vidljivih“, odnosno manje poznatih kinematografija. Svi su filmovi (ko)producirani u pet zemalja članica Potprograma MEDIA te su osvojili mnogobrojne nagrade na međunarodnim filmskim festivalima. Uspješni u zemlji i inozemstvu, pokazali su nam da se razmjenom ideja, vještina i sredstava može stvoriti velika umjetnost!

Filmski program događanja:

Mostovi vremena (Latvija, 2018.)
redatelji: Audrius Stonys & Kristīne Briede
produkcija: VFS Films
koprodukcija:  Studio Nominum (Litva), OÜ Vesilind (Estonija)

Noćni život (Slovenija, 2016.)
redatelj: Damjan Kozole
produkcija: Vertigo
koprodukcija: SCCA/pro.ba (Bosna i Hercegovina), Sisters and Brother Mitevski (Sjeverna Makedonija)

Prevaranti (Estonija, 2016.)
redatelj: Vallo Toomla
produkcija: Amrion
koprodukcija: Studio Uljana Kim (Litva), Locomotive Productions (Latvija)

Zvizdan (Hrvatska, 2015.)
redatelj: Dalibor Matanić
produkcija: Kinorama
koprodukcija: Gustav film (Slovenija), SEE Film Pro (Srbija)

Detaljne informacije o tome kako, kada i gdje pogledati navedene filmove možete pročitati na poveznici.

DKE – uredi MEDIA iz Hrvatske, Estonije, Latvije, Litve i Slovenije pozivaju vas da se u povodu Dana Europe upoznate s velikim pričama iz malih zemalja i otkrijete zašto im se pridodaje epitet filmskog blaga! Pridružite nam se u virtualnoj filmskoj pustolovini!

Više info: OVDJE


Pin It on Pinterest