Miletić: Unija mora djelovati kao jedno, posebno u vrijeme krize

Na samitu europskih liberala Istra predstavljena kao primjer uspješne borbe protiv pandemije

PULA – „Danas slavimo mir i jedinstvo u Europi. Slavimo život, toleranciju, zajedništvo i solidarnost. To su vrijednosti koje baštinimo u Istri, vrijednosti koje živimo svaki dan u godini i od kojih nećemo nikada odustati“, poručio je danas predsjednik IDS-a Boris Miletić povodom Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom koji se svake godine obilježavaju 9. svibnja.

Predsjednik IDS-a je naglasio da je Europska unija najveći projekt mira u povijesti čovječanstva. „Projekt ujedinjene Europe je projekt mira i prosperiteta, zajedništva i uvažavanja različitosti, a počiva na načelima solidarnosti, humanosti, vladavine prava i demokracije. Nama je taj projekt oduvijek trebao, posebice danas kad se naša zemlja, kao i ostatak svijeta, suočava s izvanrednim izazovima.“

Nadalje, predsjednik IDS-a danas je sudjelovao na video summitu Odbora regija Renew Europe, na kojoj su se okupili vodeći liberalni gradonačelnici iz cijele Europe, poput gradonačelnika Madrida, Luxembourga, Dublina i Bratislave i mnogih drugih.

Tom je prigodom, Miletić poručio da „danas, 70 godina od  Schumanove deklaracije, naša je kolektivna odgovornost oživjeti europski san.“ Na nama je da produbljujemo europske integracije te da ojačamo europske institucije i približimo ih svim građanima Europe.“

Na summitu su gradonačelnici liberalne grupacije Renew Europe donijeli jednoglasno Deklaraciju, pod nazivom: „Za suverenu, decentraliziranu i saveznu Europu: 9 točaka za 9. svibanj“. 

Deklaracija se, naime, sastoji od 9 točaka, od kojih je izdvojeno da Unija mora djelovati kao jedno, posebno u vrijeme krize. „U duhu Schumanove deklaracije, princip solidarnosti mora biti sastavni dio svih mehanizama EU-a, posebice onih koji se tiču rješavanje kriza. Takvi mehanizmi moraju biti brzi, proporcionalni datoj krizi i ono što je najvažnije, učinkoviti“, kazao je Miletić.

Nadalje, ovom Deklaracijom liberalni gradonačelnici potiču Uniju da svoj uspjeh mjeri u zdravlju, sigurnosti, dobrobiti i slobodama svojih građana. Pozivaju EU na djelovanje u kojemu nitko – niti jedan grad, regija ili država članica – ne smije biti izostavljen.  Izgradnja održivog inkluzivnog okruženja temelj je budućnosti naše Europe.

Za kraj, na summitu se također govorilo o problematici pandemije koronavirusa, odnosno o brojnim rješenjima europskih gradova i regija u borbi protiv epidemije. Miletić je govorio o Puli i Istri kao primjeru dobre prakse te je predstavio brojne gospodarske mjere za sprječavanje, odnosno ublažavanje posljedica ove krize.

Pin It on Pinterest