Flego i Daus – Austrijska vlada diskriminira Hrvatsku i Sloveniju

Flego:  Austrijska vlada diskriminira Hrvatsku i Sloveniju, uputili smo apel Europskoj komisiji

PULA – Nakon što je Austrija odlučila ne uvrstiti Hrvatsku na popis sigurnih zemalja za putovanja svojih građana, što značajno otežava dolazak turista iz Austrije, reagirali su na konferenciji za medije zastupnik u EP-u Valter Flego i saborski zastupnik IDS-a Emil Daus.  

Tom prigodom, Flego je istaknuo da naša zemlja ima jednu od najboljih epidemioloških slika u čitavoj Europi i svijetu, iz dana u dan približava se statusu korona-free zemlje, ali ne nalazi se na popisu sigurnih zemalja u kojima bi austrijski građani proveli svoje godišnje odmore od sredine lipnja. 

Eurozastupnik Flego smatra da odluka austrijske vlade „jednostavno nije u europskom duhu – diskriminatorna je, ni malo solidarna, i nelogična!“

– S jedne strane, kazao je Flego, Komisija predlaže rekordno veliki proračun za spas europskog gospodarstva, dok s druge strane države članice međusobno jedna drugu sabotiraju i postavljaju si prepreke. Ne smijemo dopustiti politiziranje turističke sezone. Zna se gdje je mjesto politici, a gdje nije. 

O tom problemu, Flego je zajedno s dvoje slovenskih kolega zastupnika – Irenom Joveva i Klemenom Grošeljom – dopisom obavijestio Europsku komisiju te očekuje hitnu reakciju predsjednice Europske komisije Ursule von der Layen. Dopis je poslan i premijeru Plenkoviću, ministru unutarnjih poslova Božinoviću te ministru turizma Cappelliju.

Saborski zastupnik IDS-a Emil Daus naglasio je da nam turistički sektor posljednjih godina donosi godišnje preko 10 milijardi eura prihoda, od kojih se čak trećina ostvaruje u Istri. U turizmu je zaposleno gotovo 8% naših građana, a on čini 36 posto ukupnog izvoza. 

– Sama pojava koronavirusa pokazala je koliko je zapravo turizam osjetljiv na bilo kakvu nestabilnost i promjene u okruženju. Baš zato, sigurnost mora biti trajni prioritet svih zemalja koje žele predstavljati faktor na turističkoj karti Europe, poručio je Daus napomenuvši:

– To je ispit koji je naša zemlja, a posebice Istra položila, rekao bih, s odličnim! U Istri smo prvi krenuli s preventivnim mjerama od širenja koronavirusa, a rezultat toga je da danas, gotovo tri mjeseca poslije, u Istri nema više oboljelih osoba! 

– Prijateljima iz Austrije, koji čine preko 10 posto dolazaka te slove kao izuzetno dragi i poželjni gosti, poručujem da smo se znali nositi s virusom te da smo cijelo vrijeme bili korak ispred virusa.

– Zato se zaista nadam da će naše inicijative kako u Hrvatskoj tako u Europskom parlamentu uroditi plodom te da će se odluka austrijske vlade čim prije izmijeniti kako bi se Hrvatska i Slovenija zasluženo našle na popisu zemalja u kojima austrijski državljani mogu provesti svoje godišnje odmore, bez otežanog povratka u matičnu zemlju. 

Za kraj, Daus je spomenuo izjavu grupe turista iz Njemačke, koja je tijekom svog boravka rekla da se u Istri osjećaju sigurnije nego u Njemačkoj, što najbolje oslikava koliko je veliki raskorak između politika austrijske vlade i pravog stanja. 

Pin It on Pinterest