Policija i ovog vikenda provodi pojačane aktivnosti u prometu

Kako bi se smanjio broj prometnih nesreća i osoba koje u njima stradavaju, istarska policija i ovog vikenda nastavlja provoditi pojačane aktivnosti u prometu 

Foto: Ilustracija 

Kako bi se održalo povoljno stanje sigurnosti u cestovnom prometu, policijski službenici će i ovog vikenda na istarskim prometnicama provoditi pojačane aktivnosti. 

Policija će nadzor prometa obavljati na više lokacija, a u poduzimanje aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koji se koriste u nadzoru i kontroli prometa. Policija će svoje aktivnosti usmjeriti prema recidivistima u kršenju prometnih propisa, a naglasak će biti na sprječavanju i sankcioniranju najtežih prometnih prekršaja. 

Pojačanim aktivnostima cilj je zadržati pozitivan trend koji je zabilježen ove godine, odnosno nastaviti smanjivati broj prometnih nesreća i osoba koje u njima stradavaju. Naime, do 28. svibnja na području Policijske uprave istarske dogodilo se 33% manje prometnih nesreća nego u istom razdoblju prošle godine. Smanjenje je zabilježeno u svim segmentima pa je tako zabilježeno 33% manje prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama34% manje prometnih nesreća s materijalnom štetom i 31% manje stradalih osoba. Što se tiče prometnih nesreća s poginulim osobama, ove godine poginula je jedna osoba manje nego prošle godine, kada je smrtno stradalo pet osoba. 

Glavni uzročnik prometnih nesreća na istarskim cestama je nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja, zbog koje se dogodilo 25% prometnih nesreća. Slijedi oduzimanje prednosti prolaska, koje je prouzročilo 19% prometnih nesreća. Zbog vožnje pod utjecajem alkohola dogodilo se čak 17% prometnih nesreća, dok se 10% nesreća dogodilo zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa. Bitno je naglasiti da su čak dva vozača ove godine poginula jer nisu bila vezana sigurnosnim pojasom, zbog čega su ispali iz vozila i smrtno stradali. 

Budući da je aktivnost policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Policijska uprava istarska apelira na sve sudionike u prometu da se ponašaju odgovorno i da poštuju prometne propise:

  • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice stanju i ispravnosti pneumatika
  • poštujete ograničenja brzine kretanja vozila te brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti
  • ne konzumirate alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje
  • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu
  • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom
  • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila
  • u slučaju nastanke prometne gužve, budite tolerantni prema drugim sudionicima u prometu. 

Nikako ne treba zaboraviti ni na najugroženije skupine sudionike u prometu – pješake, bicikliste te motocikliste i vozače mopeda tako da policija poziva i njih da poštuju prometne propise, a ostale sudionike u prometu na njihovo uvažavanje.

Pin It on Pinterest