„Umjesto Dana narcisa 2020„

Izvanredna situacija koju nam je donijela epidemija koronavirusa uvelike se odrazila na rad udruga. Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula koji se profilira u udrugu žena oboljelih od malignih bolesti, suočen je s manjkom financijskih sredstava zbog čega je upitno daljnje provođenje savjetovališta onkologa, psihoterapeuta, farmaceuta, fitoterapeuta kao i  limfne drenaže i ostalih programa psihosocijalne podrške koji su za članove potpuno besplatni. 

Rak ne pita za koronu pa su se i u proteklim mjesecima, žene suočavale s teškom dijagnozom raka, kretale na kemoterapiju i zračenje te se borile sa svim nuspojavama liječenja, kako onim fizičkim, tako i psihičkim. Izolacija nije pomogla u cijeloj situaciji tako da je potreba za programima podrške koje nudimo bila veća no ikada. Podršku smo nastavili pružati telefonski, video pozivom, putem viber grupe. Popuštanjem epidemioloških mjera, uz poštivanje svih preporuka, započeli smo s radom svih naših savjetovališta. Međutim neugodno su nas iznenadile obavijesti Županije, gradova i općina o obustavi javnih natječaja. Osim toga izostale su donacije pravnih subjekata, a zbog epidemije bili smo prisiljeni odgoditi održavanje humanitarne akcije Dan narcisa 2020. kojom bi prikupili značajan dio sredstava. Podršku limfne drenaže koja udrugu košta oko 90 tisuća kuna, a koja je neophodna velikom broju članica zbog limfedema, morali smo u potpunosti obustaviti, s obzirom da je natječaj Županije privremeno obustavljen. Savjetovalište liječnika onkologa koje je otvoreno za javnost i mogu ga koristiti svi oboljeli od malignih bolesti neovisno o članstvu, dosad se financiralo potporom Grada Pule, no i ona je zasad izostala. Svakodnevno zaprimamo pozive oboljelih koji traže savjetovanje s onkologom, nismo odbili nikoga jer smo svjesni potrebe, ali 30 tisuća kuna koliko godišnje udrugu košta savjetovalište, nemamo odakle pokriti.

U posljednjih nekoliko mjeseci nalazimo se u situaciji da našim članicama ne možemo pružiti podršku u mjeri koja im je neophodna. Zahvaljujući našoj psihoterapeutici Štefaniji Prosenjak-Žumbar, koja zbog nedostatka sredstva već duže vrijeme volontira, farmaceutkinja Ani Grbac i fitoterapeutkinji Vesni Thiele, koje često pružaju savjetovanja bez naknade, zasad nijedna žena nije ostala uskraćena za podršku. 

Kako bi nastavili pružati podršku limfne drenaže ali i nastavili s radom svih savjetovališta odlučili smo organizirati humanitarnu akciju „Umjesto Dana narcisa 2020“. Naime, kao vid psihoterapije provodili smo kreativne radionice na kojima su članice izražavajući se slikanjem, šivanjem, dekupažom, stvarale dodanu vrijednost za našu udrugu, prekrasne rukotvorine. Nakon nekoliko održanih radionica u veljači, za vrijeme epidemije, na stvaralaštvo poticali smo ih razmjenom kreativnih ideja te putem video uradaka naše mlade kreativke Adrijane Radolović Rajko, koja u sklopu projekta Europske snage solidarnosti provodi kreativni dio radionica, koje su pod vodstvom psihoterapeutice Štefanije Prosenjak Žumbar i uz pomoć još jedne „mlade snage“ iz ESS projekta solidarnosti, Antonelle Moscarda, osmišljene kao oblik radne terapije. Nastali radovi uz donacije umjetnika, dizajnera, pisaca ali i bonova restorana, salona za uljepšavanje i mnogih drugih usluga bit će ponuđeni na aukciju na Facebooku. Građani će moći donirati Geu i za sebe ili kao poklon dragoj osobi, izabrati nakit, torbicu, sliku, majicu, večeru za dvoje, izlet, dentalne usluge, uljepšavanje noktiju, frizuru, vino. Humanitarna akcija „Umjesto dana narcisa 2020“ provodit će se od 9.  do 19. lipnja na Facebook profilu Kluba Gea Pula. 

Radovi će vrijediti određeni broj bodova te će zainteresirani moći „bidati/licitirati“ veći broj bodova koji će ustvari biti iznos koji žele donirati. Osim toga građani će donacijom od 30 bodova moći izabrati poklon iznenađenja. Radove i pokloni iznenađenja moći će se nakon 19. lipnja preuzeti u prostorijama Gea Pula u Nobileovoj ulici br. 1, svaki dan od 10 – 12 sati. 

Za one koji žele donirati Geu, a nisu na Facebooku svoje donacije mogu uplatiti na broj računa IBAN: HR1524070001500008268 ili nam se javiti u našim prostorijama i preuzeti poklon iznenađenja. Onima koji ne stanuju u Puli i okolici, izabrani rad poslat ćemo poštom ukoliko su uz donaciju spremni  snositi troškove poštarine. Kako bi olakšali uplatu donacije generirali smo i QR kod tako da se uplata može izvršiti putem internetskog bankarstva, u svega nekoliko klikova. Vjerujemo da će se veliki broj građana odazvati našoj akciji i pomoći da Gea opstane u ovim teškim vremenima. 

A Klub Gea nastoji se odužiti građanima nastojanjima da olakša oboljelima u svim segmentima. Kako smo u kontaktu s onkološkim bolesnicima uvidjeli da nemaju potrebne informacije o materijalnim pravima koja tijekom liječenja mogu ostvariti, naš je mali tim prikupio sve korisne informacije te smo osmislili letak „Prava onkoloških bolesnika“. Dodatne obavijesti o pravima i potrebnoj dokumentaciji građani mogu pronaći na web stranici www.geapula.hr. Zahvaljujemo djelatnicama Centra za socijalnu skrb Pula na savjetodavnoj pomoći prilikom izrade letka, kao i lektorici Marijeti Matijaš koja je besplatno lektorirala tekst. U suradnji i uz financijsku podršku Upravnog odjela za talijansku nacionalnu manjinu i druge etničke skupine Istarske županije, letak je preveden na talijanski jezik, a isto ćemo učiniti i s internetskom stranicom Gea Pula. 

Osim potrebe za prikupljanjem neophodnih financijskih sredstava za rad udruge želimo podsjetiti  žene na važnost preventivnih pregleda i samopregleda dojke. Bolest se može dogoditi svakome i nažalost statistički podaci pokazuju da će svaka deveta žena Istri oboljeti od raka dojke. 

Osim prakticiranja zdravih stilova života na pojavu bolesti ne možemo puno utjecati ali možemo na to da se ona otkrije u ranoj fazi kada je rak izlječiv. Stoga želimo da se u svijesti naših žena ureže naša krilatica „Dan za pregled, godine za život“. 

Žene, nemojte zaboravite jednom mjesečno pregledati svoje dojke! Ako ste starije od 38 godina, nemojte preskočiti mamografiju jednom godišnje, a ultrazvučni pregled obavezno obavite svake dvije godine. To što ste u dvadesetima ili tridesetim godinama, nažalost ne znači da ne možete oboljeti od raka dojke. Dobna granica žena koje obolijevaju od ove bolesti sve se više spušta i naše su članice i žene u dobi od 32, 33, 38, 40, 46, godina, mlade žene iz naše sredine koje su u najljepšim godinama života oboljele od ove bolesti. Stoga želimo razbiti uvjerenje da je rak dojke bolest starijih žena. Godišnje u Istri oboli u prosjeku 128 žena, a njih 47 umire.  

Pomozite nam da nastavimo pružati podršku ženama koje obolijevaju od raka dojke i drugih malignih bolesti. Svojom donacijom omogućit ćete da im osiguramo podršku onkologa, psihoterapeuta, farmaceuta i fitoterapeuta i nastavimo pomagati limfnom drenažom.

Otvoreni smo se sve kojima je pomoć potrebna! Za sva pitanja, informacije ili pomoć dostupni smo putem adrese e-pošte: info@geapula.hr i broja tel. 097 6298 221.

Osim građana, pozivamo i pravne subjekte koji su prepoznali naš rad da nam donacijama pomognu da prebrodimo ovu tešku godinu.

„Dan za pregled, godine za život“,

odvojite jednom mjesečno pet minuta za samopregled dojke, ako uočite promjenu na vašim dojkama, nazovite svog liječnika, napravite ultrazvuk ili mamografiju jer rak je izlječiv ako se na vrijeme otkrije.

Klub GEA Pula 

Pin It on Pinterest