Članovi PU Gojzerica očistili utvrdu Fort Grosso u Štinjanu

Planinarska udruga Gojzerica iz Pule na svom planu izleta imala je u više navrata obilaske raznih utvrda u okolici Pule. Organiziranim vođenjem obišli do sada Muzil dva puta. Prilikom organiziranih ruta po Štinjanskim utvrdama ostali su zatečeni skrivenim ljepotama zapuštenih i neodržavanih utvrda.

Nakon razgledavanja, došli su na ideju i realizirali čiščenje jedne od utvrda. Tako su u subotu, 6. lipnja 2020. godine, uz sva potrebna odobrenja Grada Pule te Konzervatorijskog odjela u Puli,  odradili akciju čišćenja utvrde Fort Grosso. To je jedan  od najstarijih pulskih fortifikacijskih objekata koji je izgradila Carska Austrija krajem 19. stoljeća, točnije 1836. godine, radi zaštite glavne luke i svoje ratne mornarice. 

Sudionici acije čišćenja, redom članovi PU Gojzerica, donijeli su svoj alat potreban za čišćenje zaraštene vegetacije. Rezultat je bio izvrstan te se sada u najboljem svijetlu može vidjeti ljepota i  neobičan izgled utvrde Monte Grosso. 

Na kraju napornog posla, članove PU Gojzerica počastila je marendom tvrtka Mercatino Food Boutique.

S vrha utvrde pruža se predivan pogled na pulsku i štinjansku luku, a i šire. Za lijepog vremena pogled seže do Dlomita. 

Članovi Udruge uputili su svojim sugrađanima poruku: „Dragi sugrađani, šetači i svi vi koji posjećujete ova prekrasna zdanja, utvrde fortifikacijskog sustava u obruču oko Pule – čuvajte naše utvrde, ne bacajte otpad i ne zagađujte ih jer one su vrijedni biser kojega smo dobili u nasljeđe. Potrudimo se zajedno da njihov naziv više ne bude – „zaboravljeni čuvari grada Pule“.

Pin It on Pinterest