Daus i Demetlika: Postignuća Istre u poljoprivredi i gospodarstvu podijelit ćemo s ostatkom zemlje

PULA – Kandidati IDS-a na parlamentarnim izborima 5. srpnja, Tulio Demetlika i Emil Daus, danas su u Puli predstavili ključne točke programa koje se odnose na poljoprivredu, gospodarstvo i razvoj. – Dok su na dnevnom redu ideološke teme, napadi na manjinska prava i osobna prepucavanja, što nikako ne pridonosi kvaliteti života naših ljudi u Istri, kazao je Daus, mi ćemo govoriti o konkretnim stvarima, o politikama i mjerama koje doprinose tome da uvijek gledamo naprijed i budemo korak ispred.

– Istra je u poljoprivredi zaista korak ispred drugih, poručio je kandidat IDS-a navevši brojne primjere, poput činjenice da je Istra već petu godinu zaredom najbolja svjetska maslinarska regija, među 10 najboljih svjetskih vinskih destinacija, a prva je uvela oznaku kvalitete IQ – Istrian Quality – s ciljem jamstva kvalitete, lokalnih proizvoda i promicanja regionalnog identiteta. Naše znanje i iskustvo u poljoprivredi želimo podijeliti s ostatkom zemlje, jer jačanjem poljoprivrede jačamo vlastitu sigurnost, prerađivačku industriju, turizam i cjelokupno gospodarstvo, istaknuo je Daus.

– U sljedećih nekoliko godina želimo aktivirati neobrađeno poljoprivredno zemljište pojednostavljenom procedurom dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta stvarnim poljoprivrednicima, poticati udruživanja poljoprivrednika i okrupnjivanja poljoprivredne te ekološke proizvodnje i tehnološkog unapređenja stimulacijom putem posebnih poreznih olakšica, jačati ekološku proizvodnju hrane, promicati i poticati digitalne kanale prodaje lokalnih poljoprivrednih proizvođača i OPG-ova posebnim mjerama te digitalizirati i automatizirati poljoprivrednu proizvodnju ulaganjem milijardu kuna godišnje.

Kandidat IDS-a Tulio Demetlika osvrnuo se na gospodarski razvoj Istre i Hrvatske, naglasivši da će se „samo zemlje koje imaju stabilnu gospodarsku situaciju moći oduprijeti izazovima koji nas čekaju, a Hrvatska je danas na dnu gotovo svih ekonomskih ljestvica“. 

– Preduvjet gospodarskog oporavka i napretka je – decentralizacija – koja je bila jedan od naših uvjeta za partnerstvo s Restart koalicijom, kazao je Demetlika te dodao da „i kad govorimo o gospodarstvu, konkretnim rezultatima naše Istre pokazali smo da smo korak ispred“.

– Istra je hrvatski rekorder po udjelu malih i srednjih poduzetnika, ima čak za 23% viši BDP od prosjeka RH,  za trećinu nižu stopu nezaposlenosti, a istarski su gradovi među najboljima u Hrvatskoj po pitanju kvalitete života i poslovanja. Kad govorimo o turizmu, Istra ostvaruje čak trećinu svih prihoda u turizmu, rekorderi smo u turističkim rezultatima s više od 25 milijuna noćenja, a Istra je proglašena najboljom auto i kamping destinacijom u Europi, naveo je Demetlika naglasivši da iako smo na dobrom putu, ne smijemo i ne želimo stati. 

– Zato ćemo se u narednom mandatu boriti za smanjivanje fiskalnih davanja kroz pojednostavljivanje poreznog sustava i ukidanje parafiskalnih nameta, oslobođenje poreza i doprinosa za novootvorena radna mjesta u gospodarstvu na rok od dvije godine te uvođenje poreznih olakšica umjesto klasičnih subvencija, smanjenje PDV-a u turizmu, stavljanje u funkciju napuštene bivše vojne zone, nove investicije s visokom dodanom vrijednošću kroz novi zakon o poticanju investicija, skraćeno radno vrijeme sufinancirano radnicima, obrazovanje za suvremeno tržište rada, isplatu plaća u kriznim situacijama iz posebnog fonda te razvoj poduzetničke infrastrukture i potpore novim poduzetnicima.

Pin It on Pinterest