Uloga i važnost sporta u Rojcu za Pulu

Održan sastanak udruga iz sportskih i rekreativnih djelatnosti u Društvenom centru Rojc 

Capoeira, kung-fu, brazilski jiu-jitsu, tai-chi, judo, karate, snooker, sportsko penjanje, planinarenje, boks i dr.- ljubav prema sportu u Rojcu

Na sastanku udruga iz sportskih i rekreativnih djelatnosti u Društvenom centru Rojc održanom 12. lipnja 2020. u Dnevnom boravku Rojca razgovaralo se o unaprjeđenju pozicije i uvjeta rada udruga iz sportskih, rekreativnih i srodnih djelatnosti u Društvenom centru Rojc te se zajednički definirala uloga i važnost sporta u Rojcu. 

Na sastanku su sudjelovali predstavnici udruga Boksačkog kluba Šampion, Jiu-Jitsu kluba Lotus, Odreda izviđača Istra, Planinarskog društva Elektroistra, Kluba navijača ‘’Torcida’’, Kung-fu kluba ‘’Tao’’ Pula, Sportsko-penjačkog kluba Onsight i Udruge Capoeira Pula, predstavnici Saveza uduga Rojca i Koordinacije Društvenog tijela Rojca (tijela koje čini predstavnici Grada Pule i SUR-a). 

Zaključeno je da važnost sportskih i rekreacijskih aktivnosti u Rojcu višestruka. Kada se govori o sportu u Rojcu mora se imati na umu da su to većinom manji klubovi okrenuti individualnom sportu, od kojih mnogi promiču određene stilove življenja, približavajući svojim korisnicima druge svjetske kulture kao što su npr. capoeira, kung-fu, brazilski jiu-jitsu, tai-chi, judo, karate itd. Prostori koji su sportskim i rekreacijskim udrugama dodijeljeni u Rojcu omogućili su da se takvi sportovi u Puli održe i opstanu. Neke od tih sportskih aktivnosti nisu prethodno postojale u Puli, čime je Rojc dao svoj značajni doprinos bogatstvu sportskih sadržaja za mlade. Sport koji se promiče u Rojcu ima veliki društveni značaj, doprinoseći fizičkom i duhovnom razvoju te vitalnosti i zdravlju i mladih i drugih koje se uključuju u sportske i rekreativne aktivnosti. 

U raspravi o poteškoćma s kojima se susreću u svojem radu predstavnici udruga istaknuli su održavanje infrastrukture i način upravljanja zgradom te zakljuičilo i da se situacija može unaprijediti na sljedeći način:

  • pronalažnjem boljeg modela upravljanja zgradom;
  • pojačanjem sigurnosti, nadzora (uključujući i video nadzor) i ophodnje unutar javnog prostora zgrade koja se kroz dosadašnje iskustvo pokazala nefunkcionalnom, naročito u večernjim satima; posebni problem u tom slislu predstavlja 5. kat sjevernog krila;
  • poboljšanjem osvjetljenja unutar javnog prostora zgrade;
  • obnovom sanitarnih čvorova po katovima zgrade.

Sportske udruge u Rojcu nose sa sobom pozitivan predznak jer je uglavnom riječ o sportovima koji nisu visoko profesionalni već su rezultat ljubavi prema tom sportu. Izvrsni rezultati sportaša u pojedinim kategorijama posljedica su kontinuiranog rada i predanosti udruga, što doprinosi dodatnoj motivaciji pri provođenju aktivnosti. Sport u Rojcu pruža djeci i mladima sadržaje za ispunjavanje slobodnog vremena i razvija njihove motoričke i senzorne vještine.

Osim toga, mnoge udruge iz sporta u DC Rojc provode međunarodne programe kroz koje ugošćuju inozemne stručnjake i majstore u vještinama na svojim poljima, doprinoseći i promovirajući pozitivan imidž grada Pule u svijetu. 

U rujnu 2019. godine Savez udruga Rojca organizirao je prvi Dan sporta DC Rojc – manifestaciju koja je okupila udruge iz sporta i rekreacije koje su kroz otvorena vrata svojih udruga i prigodan program koji se održao ispred centra prezentirale svoj rad široj javnosti. Na samoj manifestaciji sudjelovalo je 18 udruga a posjećenost  velika.

Sudionici sastanaka izrazili su želju za ostvarenjem suradnje s Odsjekom za odgoj, obrazovanje, sport i tehničku kulturu Grada Pule kako bi zajedničkim snagama osigurali što kvalitetnije uvjete rada udruga iz sporta i njihovih korisnika.

Sastanak udruga iz sportskih i rekreativnih djelatnosti u Društvenom centru Rojc aktivnost je projekta GRAD(imo) ROJC kojeg provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu sa Gradom Pula i udrugama Čarobnjakov šešir, Merlin, Metamedij i Zelena Istra sa svrhom unapređenja modela upravljanja u DC Rojc. Projektom se provode  aktivnosti kojima se osnažuju kapaciteti OCD-a Rojca i Grada Pule za učinkovitije upravljanje Centrom, senzibilizira se javnost za vrijednosti sudioničkog upravljanja, kreira se Plan sudioničkog upravljanja DC Rojc, a kulturnim programima uključuju se građani u izgradnju zajednice Rojc. Projekt GRAD(imo) ROJC sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 2.372,125,89 kuna/ 2.016,307,01 kuna sufinancirano je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

Pin It on Pinterest