Nemet i Miletić: IDS je jedini koji će se za projekte u Istri boriti i kad se ugase svjetla kampanje!

PULA – IDS je danas nastavio s predstavljanjem ključnih točki programa za nadolazeće parlamentarne izbore 5. srpnja. Kandidatkinja IDS-a Katarina Nemet i predsjednik IDS-a Boris Miletić na pulskom su Kaštelu danas govorili o decentralizaciji i statusu Istre te zabrinjavajućim tendencijama u društvu kad su u pitanju opće vrijednosti. Predsjednik IDS-a tom je prilikom naglasio da je „IDS jedina stranka koja će se za projekte u Istri boriti i kada se ugase svjetla kampanje, ali na to smo navikli“.

– U proteklom smo se sazivu borili rukama i nogama za interese naše regije, a u narednom želimo provesti prijeko potrebnu decentralizaciju i visoke standarde postignute u Istri preslikati na cijelu zemlju, istaknuo je Miletić dodavši da vjeruje da „za desetak dana krećemo graditi modernu, otvorenu, progresivnu Hrvatsku“.

– Uz decentralizaciju, poznato je na čemu još IDS jedini inzistira i tu garanciju danas imamo – Istra će ostati zasebna regija, a njezin ćemo utjecaj i status dodatno jačati! Ne tražimo nešto posebno, nego samo ono što nam pripada! Trenutna situacija u kojoj je raspodjela sredstava 90:10 u odnosu centralne države i lokalnih razina upravljanja je neodrživa i štetna, zaključio je Miletić.

Katarina Nemet, kandidatkinja IDS-a pod rednim brojem 4, osvrnula se na stanje u društvu proteklih godina istaknuvši da „u Hrvatskoj od 2015. godine nezaustavljivo jačaju mržnja i šovinizam“.

– Tu eskalaciju ekstremizma i mržnje danas prepoznajemo u nizu stvari, od fašističkih incidenata, do napada na pripadnike naših manjina ili prijetnji ženama i njihovim pravima. Ovom posljednjem, nažalost, svjedočimo i u ovoj kampanji, a takvo je ponašanje logična posljedica sustavne politike toleriranja nasilja, dodvoravanja radikalima i normalizacije fašističkog diskursa, koja je u drugim zemljama ne samo neprimjerena, nego strogo zabranjena, naglasila je Nemet.

– Popuštanje ekstremistima i radikalima itekako ima svoju cijenu, uzmimo samo jedan primjer nedavnog istraživanja. Naime, prema istraživanju GONG-a, samo 27% hrvatskih maturanata smatra da je NDH bila fašistička država! Drugim riječima, državne institucije  relativizacijom povijesnih činjenica šalju poruku djeci da u ustaštvo nema ništa loše. To je zastrašujuće, kazala je Nemet te zaključila:

– To je atmosfera u kojoj ulazimo na ove izbore. Ponosna sam što Istra nije dio tog svijeta. Istra je u svakom smislu svijet za sebe, progresivna oaza u kojoj žive sasvim druge vrijednosti. Jednostavno – Istra je korak ispred. Želimo da te naše vrijednosti tolerancije, poštovanja i otvorenosti zažive u cijeloj Hrvatskoj. I dalje ćemo biti glasni i ostat ćemo sinonim za  borbu protiv nacionalizma i primitivizma.

Pin It on Pinterest