Otvorena izložba fotografija Morski mikrosvjetovi Nacionalnog parka Brijuni i promovirana knjiga Vitezovi, balerine i nevidljivi

Otvorena izložba fotografija Morski mikrosvjetovi Nacionalnog parka Brijuni i promovirana knjiga Vitezovi, balerine i nevidljivi o rakovima deseteronošcima brijunskog zaštićenog morskog područja

Brijuni, 26. lipnja 2020. – Na Velikom Brijunu u petak, 26. lipnja 2020. otvorena je izložba fotografija Morski mikrosvjetovi Nacionalnog parka Brijuni te je tom prigodom promovirana knjiga skupine autora Vitezovi, balerine i nevidljivi o rakovima deseteronošcima zaštićenog morskog područja Nacionalnog parka Brijuni. Knjiga i izložba rezultat su dugogodišnjeg projekta istraživanja podmorja NP Brijuni. 

Nakon pozdravne riječi ravnatelja Javne ustanove Nacionalni park Brijuni dr. sc. Marna Milotića, o projektu su govorili autor dr. sc. Roland R. Melzer s Instituta u Münchenu (Zoologische Staatssammlung München), dr. sc. Martin Pfannkuchen, ravnatelj rovinjskog Centra za istraživanje mora (Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu) te voditelj Službe stručnih poslova zaštite, održavanja, očuvanja i korištenja JU NP Brijuni Sandro Dujmović.

Na izložbi u crkvi Sv. Roka video prezentacijom i izloženim fotografijama prikazane su „najbolje od najboljih“ fotografija podvodnih fotografa i zoologa koji su istraživali Brijune tijekom posljednjih godina. Većina je fotografija snimljena u moru, na licu mjesta. Dodatno su prikazane još četiri fotografije živih organizama pod mikroskopom. Pored svake fotografije navedeno je ime vrste te je ispričana kratka priča o njezinim životnim navikama. Izložba će biti otvorena tijekom cijele ljetne sezone. 

Nacionalni park Brijuni, naime, uz otoke, čini i more koje ih okružuje. To okolno more brijunskog arhipelaga, zaštićeno morsko područje, obuhvaća ukupno 2.651,7 hektara površine i proteže se od površine do morskog dna, a posebno je zbog toga što je već desetljećima izvan čovjekovog utjecaja i eksploatacije te, kao takvo, vrlo pogodno za istraživanja. Ovo zaštićeno morsko područje zadovoljava mnoge preduvjete za učinkovitu zaštitu: dovoljno je staro, štite ga čuvari prirode, a sidrenje i sakupljanje vrsta je zabranjeno. Međutim, smješteno je u dijelu Jadranskog mora koji je pod velikim utjecajem čovjeka što, između ostaloga, uključuje prekomjerni ribolov, eutrofikaciju, onečišćenje, ispuste otpadnih voda, naftne bušotine, morski promet i turizam. Sve to dovodi do gubitka staništa i vrsta. Zaštićeno morsko područje je stoga savršen model za istraživanje štetnog ljudskog utjecaja naspram napora uloženog u očuvanje vrsta i staništa te samim time za rješavanje ključnih pitanja u konzervacijskoj biologiji.

Morski nacionalni parkovi u Hrvatskoj, uključujući Brijune, ulažu veliki napor u području zaštite prirode. Osim toga, dijelovi hrvatske obale pripadaju Natura 2000 područjima, koja su područja zaštite niže kategorije, a dio su ekološke mreže Europske unije. Nacionalni park Brijuni provodi razna faunistička istraživanja, uključujući i inventarizaciju morskih organizama, koja se provodi kontinuirano od 2015. godine u suradnji s morskim zoolozima s istraživačkih institucija iz Münchena, Pirana i Rovinja. Tijekom istraživanja, glavni alat za dokumentiranje vrsta je podvodna fotografija. 

Tijekom istraživačkih izleta tako se otkrilo da mnoge predivne i fascinantne vrste žive u zaštićenom morskom području i postalo je jasno da projekt nije samo prikupljanje informacija već otkrivanje ljepote mora i organizama koje žive u dubinama. Otud ideja o prezentaciji određenih „remek-djela“ prirode široj publici, a ponajviše posjetiteljma Nacionalnog parka putem knjige i izložbe. Izložbom su predstavljene fotografije organizama koje su zoolozi snimili u moru, te neke od sićušnih vrsta snimljene pod mikroskopom. 

Nakon otvorenja izložbe uslijedilo je predavanje dr. sc. Rolanda R. Melzera o istraživačkom projektu te promocija knjige, koji su održani u interpretacijsko-edukacijskom centru Kuća za brodice.
Institucije uključene u projekt su: Zoologische Staatssammlung München, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Department Biologie II, Ludwig-Maximillians-Universität München, NIB-morska biološka postaja Piran, Javna ustanova Nacionalni park Brijuni i Centar za istraživanje mora (Institut Ruđer Bošković u Zagrebu), Rovinj. Koautori knjige su:  Roland R. Melzer, Felica Cesena, Moira Buršić, Tobias Lehmann, Roland Meyer, Borut Mavrič, Tihomir Makovec, Martin Pfannkuchen, Jessica McHenry i Martin Heß. Tekst, organizaciju, dizajn i koncept izložbe osmislili su: Roland R. Melzer, Moira Buršić, Mira Pavletić, Lena Puhar O’Grady i Sandro Dujmović. Autori podvodnih fotografijasu: Martin Heß, Tobias Lehmann, Tihomir Makovec, Borut Mavrič, Roland Melzer, Roland Meyer i Manuel Staggl.

Pin It on Pinterest