Svečanim otvorenjem Kaštela Morosini-Grimani dovršena je KulTERRA – Projekt revitalizacije istarskih kaštela Morosini – Grimani i Petrapilosa

Integrirani razvojni program „KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini – Grimani i Petrapilosa“ podrazumijeva ulaganja u kulturnu baštinu kroz integraciju različitih ali povezanih aktivnosti kako bi se unaprijedilo upravljanje kulturnim dobrima u Svetvinčentu i Buzetu, ali i stavili u funkciju održivog kulturnog turizma.

Danas je u Svetvinčentu održana svečanost otvorenja revitaliziranog i obnovljenog Kaštela Morosini-Grimani. Ispred Kaštela, na Placi, dočekani su gosti, uzvanici i prijatelji Općine Svetvinčenat te ih je voditeljica Jelena Vitasović, odjevena u Morosinu, uvela u unutrašnjost zidina Kaštela gdje je održan službeni dio programa otvorenja Kaštela.

Okupljenima su se redom obratili domaćin načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan, Zamjenik župana koji obnaša funkciju Župana Fabrizio Radin i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Načelnik je u svojem emocionalnom obraćanju istaknuo: „Kaštel je odvajka bija tu, velik ali tih … Pasalo je čuda lit, kaštel se počeja obnavljati, a sa obnovom u njega je uša i život, organiziraju se razna događanja, Kaštel pleše, kanta, gledaju se filmovi i ljudi se opet skupljaju unutar zidina. To je ono ča nam svima daje kuraja da moremo sanjati obnovljeni kaštel.“ Te je uputio zahvale brojnim suradnicima: „Od srca hvala svima koji su nas na tom putu pratili i davali vjetar u leđa kad bi zastali i bili podrška kad bi se lomili. Prije svega mislim tu na Europsku uniju i Ministarstvo regionalnog razvoja kroz čiji se fond i financirao projekat KulTerra, i hvala SAFU na izvrsnoj suradnji te podršci kroz cijeli projekt. Ministarstvu turizma koje je sufinanciralo projektnu dokumentaciju obnove palače Kaštela, Ministarstvu  kulture i gospodinu Trupkoviću,  koji je jedan od najvećih zaljubljenika u Istru. Zatim hvala Konzervatorskom odjelu u Istarskoj županiji, Loreli Limoncin Toth kao pročelnici ureda i Sandri Čelić Višnjić nadležnoj konzervatorici. Hvala vam na Vašoj podršci i usmjeravanju. Zahvaljujem Istarskoj županiji, na čelu sa Županom Radinom. Naš kaštel, ki više neće biti spomenik poli kega se samo pasiva, postat će spomenik u koji se dolazi, bit će pun života i pratit će ovu malu općinu i njene ljude u budućnost.“

Uz sve poduzete sigurnosne mjere kojih su se pridržavali gosti i organizatori, iako na distanci, svi su se unutar Kaštela osjećali povezani ovim veličanstvenim činom otvorenja. Jedinstveni tim Općine Svetvinčenat dovršio je projekt dragocien i važan za očuvanje kulturne baštine šire regije. Nakon stradanja u II. Svjetskom ratu, Kaštel je ostao devastiran te se njegovoj obnovi i zaštiti krenulo početkom 2000.-te godine. Zajedničkim sredstvima: Ministarstva kulture, Istarske županije, Regione del Veneto i Općine Svetvinčenat, krenulo se u obnovu zidina i sanaciju kvadratne kule. Kroz projekat Revitas, obnovljena je kula i balustrada. To su bili tek prvi koraci u obnovi, nakon čega je uslijedio projekt obnove palače kaštela kao najzahtjevnijeg građevinskog projekta u sklopu KULTERRA-e.

Realizacija građevinskog dijela rekonstrukcije Kaštela te uređenjem interijera (kreiranje multimedijalnih sadržaja) napravljen je tek dio ili drugi korak u njegovoj potpunoj revitalizaciji odnosno uključivanje u život lokalne i šire zajednice a na čast i divljenje cijele regije. Kaštel je oduvijek činio jedan centralni i nezaobilazni dio povijesti mjesta i šire okolice.

Zvuk roga najavio je dolazak Grimanija koji je ključ Kaštela uručio načelniku Macanu te je na taj način simbolički obilježeno otvorenje istoga. Emotivni moment kada Grimani naglašava zatvaranje jednog dijela povijesti te o početku nove budućnosti Kaštela, Svetvinčenta, općine i Istre. Novi Kaštel na čast i ponos može biti široj regiji jer je doista jedinstven i prekrasan te nezaobilazna destinacija u Istri. 

Uslijedio je službeni obilazak multimedijalnog centra unutar Kaštela te svih sadržaja koji će vam zasigurno oduzeti dah kreativnošću, suvremenošću i detaljima koji su usko povezani s prošlošću Kaštela. Obilazak uzvanika završio je upisivanjem poruka u Knjigu dojmova Kaštela Morosini-Grimani, a okupljeni su nastavili degustirati istarske delicije u degustacijskoj dvorani unutar Kaštela zahvaljujući prijateljima kao što je Vinistra koji su donijeli najbolja istarska vina. 

U sklopu projekta KulTERRA realizirana je valorizacija materijalne i nematerijalne kulturne baštine, te se u bliskoj budućnosti očekuju pozitivni ekonomski utjecaji na lokalno gospodarstvo kroz samozapošljavanje, jačanje kulturnih i drugih turističkih aktivnosti, te brojni direktni ili indirektni pozitivni učinci. Realizirani projekt je još jedan dokaz kvalitetnog upravljanja lokalnih samouprava u ruralnoj Istri. Upravo je ta atmosfera i optimizam veliko bogatstvo manje lokalne zajednice – kada se jedan broj pojedinaca ujedini te napornim radom i velikim trudom postignu rezultat, a ideje postanu mogućnosti za ljepšu budućnost – upravo kako se sada ostvaruje na projektu KulTERRA-e.

Više detalja o projektu KulTERRA u nastavku:

Početkom prosinca 2016. godine započela je provedba najznačajnijeg općinskog projekta, integriranog razvojnog programa „KulTERRA – Revitalizacija istarskih kaštela Morosini – Grimani i Petrapilosa“ koja podrazumijeva ulaganja u kulturnu baštinu kroz integraciju različitih, ali povezanih aktivnosti kako bi se unaprijedilo upravljanje kulturnim dobrima u Svetvinčentu i Buzetu, ali i stavili u funkciju održivog kulturnog turizma.
Vodeći partner projekta „KulTERRA“ je Općina Svetvinčenat uz još 11 partnera iz javnog, privatnog i civilnog sektora, osiguravajući time dugotrajnu održivost povezivanjem lokalne zajednice sa privatnim sektorom te politikama javne uprave, na lokalnoj i regionalnoj razini.

Tako su osim Općine Svetvinčenat, u provedbi projektnih aktivnosti sudjelovali i Grad Buzet, TZ Istarske županije, TZ Svetvinčenat i TZ Buzet, Etnografski muzej Istre i Pučko otvoreno učilište „Augustin Vivoda“ Buzet, općinska turistička agencija Savičenta d.o.o., LAG Južna Istra, Povijesna udruga Kaštel, udruga Istra Inspirit, Vina Matošević i Obrt Mario.

Ukupna vrijednost projekta „KulTERRA“ iznosi 22.594.779,13 kn, od čega je 19.204.801,29 kn (85% iznosa) osigurano bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, i dodatnih cca 1,5 milijuna kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja kao udio u sufinanciranju vlastitog učešća. 

U svrhu društveno gospodarskog razvoja, upravo ovim projektom postiže se povećanje atraktivnosti i prepoznatljivosti Općine Svetvinčenat i Grada Buzeta kroz valorizaciju kulturne baštine i obnovom kaštela Morosini – Grimani i kaštela Petrapilosa, a Svetvinčenat i Buzet postaju kulturno-povijesne prepoznatljive turističke destinacije tijekom cijele godine (365).

Sagledavajući povijest; Prva tvrđava sagrađena je još početkom 13 st., a zbog burnih stoljeća ratovanja na ovom području, arhitektura kaštela je pretrpjela mnoge štete. Zahvaljujući obiteljima Morosini i Grimani di San Luca po kojima je i dobio ime, kaštel svoj sadašnji oblik dobiva u 16.st. kada nakon velikog požara biva obnovljen prema nacrtima venecijanskih arhitekata. 

U 2020. godinu kaštel ulazi u novom ruhu – obnovljena je cijela palača, a zasigurno njen najatraktivniji dio je multimedijalna izložba koja se temelji na sagledavanju i interpretaciji ključnih povijesnih događaja u arhitektonskom i društvenom razvoju Kaštela, odnosno Savičente. Krećući od najranijeg spomena lokaliteta u smislu naseljene cjeline, do vrhunca vlasti obitelji Morosini i Grimani koje Kaštel dovode do današnjeg izgleda, izložba će «malu istarsku povijest» smjestiti u širi društveno – politički europski kontekst.

Projektom KULTERRA ostvaren je čitav niz kulturnih i prezentacijskih sadržaja unutar dvaju kaštela, održane su edukativne radionice i stručni skupovi te razvijeni i osmišljeni novi turistički sadržaji, koristeći pritom modernu tehnologiju za interpretaciju kulturne baštine u turističke svrhe. Projekt je to koji je zasigurno ostavio upečatljiv trag na povijest Svetvinčenta te time dugoročno utječe na samu turističku ponudu i jačanje vrijednosti kulturne baštine kojom se ponosimo. Iz šire perspektive, implementacija projekta omogućila je gospodarski razvoj lokalne zajednice čime se ostvaruje blagostanje i povećanje životnog standarda, te stvara pozitivan ekonomski utjecaj na lokalno gospodarstvo kroz samo/zapošljavanje, jačanje kulturnih i drugih turističkih aktivnosti,a kao posljedica povećanja posjetitelja, atraktivnost stranih ulaganja, sinergijskih učinaka na druge turističke atrakcije i destinacije u okruženju i slično.

Pin It on Pinterest