Povezivanje istraživača i poduzetnika Jadransko-jonske regije nužno je za konkurentnost na međunarodnom tržištu

Online konferencija Suradnja i financiranje inovativnih i ekološki prihvatljivih proizvoda u pomorskom sektoru okupila je male i srednje poduzetnike, inovatore, poduzetničke potporne institucije i istraživačke organizacije iz pet zemalja. Sudionici konferencije, čiji je suorganizator bila i HGK – Županijska komora Pula raspravljali su o aktualnim temama koje se tiču inovativnih rješenja i izvora financiranja potrebnih za nove proizvode i usluge poduzetnika u Jadransko-jonskoj regiji. Suradnja s istraživačkim institucijama, marketing inovativnih proizvoda i ideja te gospodarstvo u krizi – financijske mogućnosti i potrebe nakon COVID-19 krize, bile su glavne teme panela konferencije.

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici male brodogradnje iz Hrvatske. Boris Vukušić, osnivač tvrtke Bimex-Prom, Zagreb i Luciano Beg, osnivač tvrtke Marservis iz Kaštelira, koji su ujedno i predsjednik i dopredsjednik Udruženja male brodogradnje HGK predstavili su inovacije malih i srednjih poduzeća. Branimir Ružojčić iz pulske tvrtke Tema d.o.o. sudjelovao je na panelu o inovacijama, kao i grupa profesionalaca iz Istre koja djeluje okupljena pod nazivom „Shipbuilding Management Associates“, a koja je predstavila usluge konzaltinga u brodogradnji. Sudionici konferencije istaknuli su kako nema napretka bez umrežavanja i kooperacije, stoga je konferencija bila prilika poduzetnicima da razmjene znanje i iskustva, upoznaju potencijalne poslovne partnere, i u konačnici postanu konkurentniji na inozemnom tržištu. Jedan od zaključaka konferencije jest kako je potrebno da istraživači i poduzetnici iz Jadransko-jonske regije organizirano i zajednički djeluju, posebice prilikom nastupa na tržištima trećih zemalja.

Konferencija je jedna od aktivnosti projekta ECO-NautiNET, a u sklopu navedenog projekta od 2019. godine u funkciji je istoimena web-platforma. Riječ je o ECO-NautiNET web-platformi koja je dostupna na poveznici econautinet.fsb.hr a koja omogućuje korištenje instrumenata i alata za međusobno umrežavanje poduzetnika te njihovo povezivanje s istraživačkim i znanstvenim organizacijama, poduzetničkim i ostalim institucijama radi informiranja te prijenosa znanja i tehnologija unutar nautičkog sektora.

Podsjetimo, ECO-NAUTINET je projekt br. 398 koji je u sklopu INTERREG ADRION programa transnacionalne suradnje sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i IPA sredstava (IPA II). Glavni je nositelj projekta Gospodarska komora Achaia iz Grčke, dok preostalih šest partnera dolazi iz Albanije, Italije, Slovenije te Hrvatske.

Pin It on Pinterest